Divizia de Istoria Ştiinţei a CRIFST anunță realizarea site-ului “Ștefan Odobleja”
În luna ianuarie 2020, din inițiativa DIS - Divizia de Istoria Ştiinţei a CRIFST, în colaborare cu Fundația „Ștefan Odobleja” din Drobeta-Turnu Severin – președinte ing. Ștefan Odobleja jr., fiul savantului, s-a convenit o colaborare pentru conceperea și elaborarea site-ului dedicat marelui savant. Discuția despre această inițiativă a avut loc în 11-13 octombrie 2019 cu ocazia participării la Simpozionul Internațional Ștefan Odobleja – “80 de ani de la apariția lucrării Psychologie Consonnantiste, 1938-1939” (http://c3.cniv.ro/?q=2019/odobleja-2019) – unde a participat și acad. ALEXANDRU SURDU, ocazie cu care s-au lansat volumele I și II din “Istoria Informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact” (coord. Marin Vlada, membru titular CRIFST/DIS), aflate în Biblioteca CRIFT (https://www.crifst.ro/biblioteca/autori/marin-vlada).
In memoriam: Ștefan Odobleja
Fundația „Ștefan Odobleja” din Drobeta-Turnu Severin a fost înființată în anul 1999 de către ing. Ștefan Odobleja jr., fiul savantului dr. Ștefan Odobleja – medic militar, inventatorul Ciberneticii, precursor al Inteligenței artificiale și al Informaticii (Odo – înseamnă drum, circuit, în limba veche greacă) - https://odobleja.ro/.
-
să publice integral opera savantului;
-
să organizeze dezbateri, simpozioane, congrese pe teme de teorie cibernetică odoblejiană, socio-psihologie, medicină, gândire umană-creierul informațional, literatură etc.;
-
să restaureze Casa memoorială „Ștefan Odobleja” din comuna Livezile, județul Mehedinți;
-
să înființeze o Universitate de vară după concepția savantului;
-
să organizeze și să sprijine organizarea de cursuri de perfecționare a specialiștilor în țară și în străinătate;
-
editarea unor publicații, materiale documentare de specialitate, precum și de a efectua schimburi de publicații cu asociații similare din țară și străinătate;
-
copierea fondului „Ștefan Odobleja” din Arhivele Statului și sortat pe discipline etc.
- 12 ianuarie 2023, Ziua Culturii Naționale a României, Manifestarea Luceafarul: de la „poveste” la inteles, coordonator prof.dr. Gheorghe Doca.
- 16 ianuarie 2023, Ziua Culturii Naționale a României, Manifestarea „Cultura timpului, timpul culturii”, coordonator academician Dan Dubină.