Proiectului ROINFO „Romanian Informatics” - Informatica la Universitatea de Vest din Timișoara (partea I – până în anul 1989)
În cadrul proiectului ROINFO „Romanian Informatics” 2018-2022, Informatica la Universitatea de Vest din Timișoara (partea I – până în anul 1989) de Viorel Negru și Daniela Zaharie
Anul 2021 – Aniversarea a 50 de ani de la înființarea secției de Informatică la Facultățile de Matematică de la Universitățile din București, Cluj, Iași și Timișoara.
Construirea, în anii ‘60, a primelor mașini de calcul (calculatoare electronice în România, primul fiind CIFA 1 în anul 1957, construit la IFA-Institutul de Fizică Atomică – Măgurele București, de către ing. Victor Toma) din România a condus la necesitatea pregătirii de specialiști în utilizarea lor și în realizarea de aplicații informatice. De remarcat, inițiativa de la începutul anilor ‘70 a Academicianului Grigore Moisil de a se crea secții de Informatică pe lângă Facultățile de Matematică de la Universitățile din București, Cluj, Iași și Timișoara. În acest context, în 1971 în cadrul Facultății de Matematică - Mecanică de la Universitatea din Timișoara a fost creată secția de Informatică având ca scop formarea de informaticieni. Dezvoltarea acestei secții este strâns legată de dezvoltarea facultății și a secției de Matematică, primele cadre didactice ale secției de Informatică fiind în mare parte absolvenți ai secției de Matematică. Dintre cadrele didactice care au activat din primii ani și și-au dedicat întreaga carieră didactică secției de Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara trebuie menționați: conf. dr. Minerva Bocșa (absolventă a primei promoții din cadrul UVT, specializarea Matematică-Fizică), prof. dr. Ștefan Mărușter (după o perioadă de pionierat în echipa MECIPT), conf. dr. Paraschiva Popovici, lect. dr. Alexandru Ionică.
Lucrarea completă în format pdf
- 12 ianuarie 2023, Ziua Culturii Naționale a României, Manifestarea Luceafarul: de la „poveste” la inteles, coordonator prof.dr. Gheorghe Doca.
- 16 ianuarie 2023, Ziua Culturii Naționale a României, Manifestarea „Cultura timpului, timpul culturii”, coordonator academician Dan Dubină.