In memoria distinsei doamne dr. ing. Nona MILLEA

Data evenimentului: 
20 Ianuarie 2023
Doamnei electronicii românești, omagiu din partea colegilor CRIFST

Nona Millea

Distinsa doamnă dr. ing. Nona MILLEA, distinsa noastră înaintașă într-ale promovării istoriei tehnicii românești, membru titular CRIFST, ne-a părăsit înainte de a reuși să încheie planurile de a lăsa mai departe moștenire toate crâmpeiele din tumultuoasa sa viața.

O veste tristă și neașteptată, dureroasă, pentru că ne va lipsi entuziasnul și dăruirea pe care o avea atunci când împărțea cu noi din comorile strânse într-o viață pe care a trăit-o intens, lăsand “urme” în tot ce-și propunea să facă, cu optimismul pe care-l radia atunci când se apleca asupra unui lucru “care trebuia să rămână“.

Nona Millea a fost un cărturar, un cronicar al ingineriei electrotehnice românești, inegalabil prin ceeace ne-a lăsat. Și-a iubit meseria, a fost un lider al generației ei de ingineri electroniști, a fost eroul unor premiere în radiotehnică, impresionând prin cunoștintele sale, prin pasiunea cu care se implica, prin viziunea sa.

În acest an, la 26 iunie, domnia sa ar fi împlinit 90 de ani, moment pe care îl așteptam cu mare încântare și pregătiți să îl marcăm în mod adecvat. A scris mult și a scris bine, așa cum puțini au făcut-o! A lăsat în urmă o operă însemnată, dedicată Electronicii românești, în perioada sa de glorie dar și „după cădere”, izvor de cunoaștere și îndemn pentru generațiile tinere. Regretele noastre sunt profunde și cu siguranță, gândindu-ne doar la cele 6 volume Electronica românească, o istorie trăită, ce însumează aproape 4000 de pagini scrise sau coordonate, realizare recunoscută prin Premiul ”Petre Sergescu” pentru istoria științelor și tehnicii, acordat de Academia Română, sau la aportul în editarea volumelor din seria Ingineri români, Dicționar enciclopedic, putem conchide că ar fi putut avea multe alte contribuții la efortul nostru comun de promovare a realizărilor tehnice românești.

Se duc valorile , se duc ….

La dureroasa despărțire de tine, îți mărturisim că nu te vom uita, că vei rămâne pentru noi, același generos și bun tovarăș de dialog !

Colegii,