Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad organizează, în perioada 25-29 noiembrie 2024
”SĂPTĂMÂNA CĂRȚII LA UVVG 2024”
25-29 noiembrie 2024,
în Aula ”Ștefan Cicio-Pop” a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad,
Bulevardul Revoluției nr.94-96
Asociația ”Pro Radio Antic” condusă de dl. Francisc Visky, vechi membru al Diviziei de Istoria Tehnicii, va participa la eveniment cu o lansare de carte și cu o expoziție dedicată istoriei radioului și aparatelor radio. De asemenea, va fi organizată o expoziție de carte editată la Vasile Goldiș University Press Arad.
Programul se va desfășura în Aula ”Ștefan Cicio-Pop” a Universității. În ziua de 27 noiembrie, ora 17h30, va avea loc lansarea volumului ”Ochiul magic. Pagini din istoria radioului, radiofoniei și radioamatorismului”, avându-l ca autor pe Francisc Visky. Acest volum va putea fi achiziționat de la standul editurii din cadrul expoziției organizate la Universitate.
« Poate că nici o altă invenție nu exprimă mai mult nevoia de comunicare a omului ca și radioul. Într-o anumită măsură, cel puțin la începuturile dezvoltării sale, radioul a fost o prelungire a dimensiunii spirituale a omului. A existat o mirare generală pentru ”cutia cu vorbe”! Faptul că această cutie vorbitoare a adus Logosul în intimitatea individului, muzica în suflet și știrile în familie a făcut ca aparatul de radio să fie un instrument de strângere laolaltă, în jurul lui desfășurându-se o comuniune familială informală. Un fel de liturghie…
Acest volum reunește zece lecturi esențiale despre istoria radiofoniei în România, cu precădere în perioada interbelică, abordând subiecte precum colecționarea și conservarea aparaturii radiotehnice; începuturile producției indigene de radioreceptoare; analiza unor reclame industriale din perioada interbelică; industria radioelectronică în România interbelică și perspectivele în perioada postbelică; primul inginer român cu specialitatea radio; comerțul radiotehnic în România; contribuția unor cadre militare la popularizarea radiofoniei; presa radiotehnică în România, și proiectul Radio Popular. »
« Francisc Visky a fost de mic copil interesat de electronică și radiotehnică. A urmat Facultatea de Electrotehnică la Institutul Politehnic ”Traian Vuia” din Timișoara, fiind apoi repartizat la Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică din cadrul Întreprinderii de Vagoane din Arad unde a lucrat ca inginer de teste și coordonator de proiecte de cercetare în domeniul electronicii. Autor al mai multor brevete de invenție aplicate în industria construcției de vagoane, a publicat articole în reviste de specialitate și a participat cu lucrări la simpozioane cu specificul axat pe încercări dinamice pentru vagoane și electronică industrială.
În 2007 se înființează pentru prima oară în România Asociația Colecționarilor de Aparatelor de Radio ”Pro Radio Antic” (www.proradioantic.ro). Ca președinte fondator, coordonează activitatea Asociației fiind și editorul șef al revistei ”Pro Radio Antic”. Colaborează cu Academia Română cu articole din domeniul istoriei tehnicii, în cadrul Diviziei de Istoria Tehnicii – DIT. »
Aprecierea de care se bucură evenimentul, o denotă și faptul că acesta este promovat de numeroase surse media: Ziua de Vest, Special Arad, Aradon, Newsar, Gazeta de Nord-Vest.
Prezența dumneavoastră ne onorează.
Lasă un răspuns