Divizia de Istoria Tehnicii (DIT) | Planuri-Bilanțuri | Evenimente

 

Istoric Divizia de Istoria Tehnicii

 

11 aprilie 1956

Biroul Prezidiului Academiei Române a aprobat afilierea Academiei Române la Uniunea Internațională de Istoria Științei. În acest scop, la inițiativa Acad. Traian Savulescu, președintele Academiei Române, s-a înființat Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei (CRIFS). Drept urmare, s-a solicitat ca secțiile Academiei Române să propună fiecare câte un delegat, o personalitate reprezentativă în Comitet.

 

22 februarie 1957

Comitetul se constituie prin hotarârea Prezidiului Academiei Române, fiind format din:

Acad. Grigore Moisil (1906-1973)                      părintele informaticii românești

Acad. Șt. Ghica Budești (1904-1959)                 geolog, petrograf, geotehnician

Acad. Eugen Angelescu (1896-1968)                 chimist

Prof. Simion Iagnov, m.c. al AR (1892-1958)    medic

Acad. Remus Raduleț (1904-1984)                     electromecanică

Acad. Mihai Ralea (1896-1964)                          psiholog, eseist, filozof

Acad. Emil Pop (1897-1974)                              botanist

Acad. Iorgu Iordan (1888-1986)                         lingvist

 

28 martie 1957

Biroul Prezidiului Academiei Române aprobă formarea Comitetului din cele 8 persoane și alegerea președintelui în persoana Acad. Mihai Ralea.

 

20 august 1957

  1. Taton, secretarul Uniunii Internaționale pentru Istoria și Filosofia Științei, confirmă aderarea Academiei Române la Uniune prin Comitetul nou creat în cadrul Academiei Române și recomandă divizarea acestui comitet în două părți: Istoria Științei și Filosofia Știnței.

Aspectele specifice domeniului tehnic erau cuprinse în domeniul general al științei.

 

20-23 noiembrie 1972

Are loc prima sesiune de comunicări știițifice CRIFS, la care s-au susținut 24 de comunicări din 34 de titluri înscrise. Începând din acest moment sesiunile științifice s-au organizat anual.

 

17 aprilie 1973

Se discută în CRIFS primul regulament de funcționare.

 

26 august – 3 septembrie 1981

CRIFST organizează la București cel de al XVI-lea Congres Internațional de Istoria Științei.

 

6 noiembrie 1990

Secretarul General al Academiei Române, acad. N.N. Constantinescu comunică Secției de Științe Tehnice instituirea “Premiului de istoria și filosofia științei”.

 

În perioada 12 noiembrie 1982 – martie 1991, Președintele CRIFS a fost acad. Ștefan Bălan. Decesul acestuia la data de 26 martie 1991 a impus alegerea unui alt membru al Academiei Române care să asigure conducerea Comitetului. Prin urmare, a fost numit acad. Mihai Drăgănescu în funcția de Președinte CRIFS (7 februarie 1992 – 9 mai 1994).

Cu o pauză de 4 ani (10 iunie 1994 – 1 decembrie 1997), acad. Mihai Drăgănescu a fost președinte până în anul 2010. În perioada celor 4 ani acad. Mihai Drăgănescu a fost numit ambasadorul României în Belgia iar conducerea a fost asigurată de acad. Ștefan Milcu.

 

7 februarie 1992

Se reorganizează CRIFS și devine CRIFST cu trei divizii:

Istoria Științei                                             – președinte, prof.dr.ing. Gleb Dragan, m.c. al AR

Logica, Metodologia și Filosofia Științei   – președinte, acad. Mircea Malița

Istoria Tehnicii / Tehnologiei                   – președinte, prof.dr.ing.Horia Colan, m.c. al AR

 

Divizia de Istoria Tehnicii, la momentul inițial cunoscută drept Divizia de Istoria Tehnologiei, a fost înființată simultan cu preluarea conducerii de către acad. Mihai Drăgănescu. Realitatea este că activitatea propriu-zisă a început ceva mai devreme (1991).

 

… avându-se în vedere că Academia Română era afiliată la ICOHTEC (Uniunea Internațională de Cooperare în Domeniul Istoriei Tehnicii), reprezentarea revenind, în cadrul Academiei, tot CRIFS-ului, s-a înființat și a treia divizie, de Istoria tehnicii. …

 

În teritoriu, CRIFST avea 8 filiale: Iași, Timișoara, Cluj Napoca, Tg. Mureș, Sibiu, Craiova, Brașov, Constanța. Fiecare dintre aceste filiale avea în compunere inclusiv membri alocați domeniului de istoria tehnicii.

 

Prima acțiune importantă pe linie de coperare internațională, în 22-29 august 1993, a constituit-o participarea prof. Horia Colan, Președintele Diviziei de Istoria Tehnologiei, la lucrările Congresului Uniunii Internaționale de Cooperare în Domeniul Istoriei Tehnicii desfășurat la Zaragoza – Spania.

 

La 29 noiembrie 1993 se desfășoară a doua sesiune a Comitetului, la care au participat 17 persoane, printre care: acad. Mihai Drăgănescu, acad. Ștefan Milcu, prof. Radu Pantazi, dr. Al. Marinescu, dr. Corneliu Ionescu, dr. Radu Cărpinișan, dr. Ana Carata, dna. Marioara Stoica, dr. Gh. Brătescu.

La această sesiune, acad. Ștefan Milcu a primit funcția de președinte CRIFST.

În perioada în care a fost numit acad. Ștefan Milcu la conducerea CRIFST, Divizia de Istoria Tehnicii a avut în conducere:

 

președinte prof. Horia Colan, m.c.

vicepreședinte dr. Corneliu Bucur

secretar dl. Ioan Vasile Buiu

președinte prof. Horia Colan, m.c.

vicepreședinte dl. Nicolae Noica

secretar dl. Ioan Vasile Buiu

 

„Între divizii (secții) nu vedem o despărțire exactă. … Altfel ar fi o frână.”

spunea Mihai Drăgănescu – 29.10.1993

 

Tot Mihai Drăgănescu vedea lucrări de istorie a României, de mare anvergură, finanțate de Academia Română.

 

 „Istoria științei nu poate fi neglijată, pentru că este o componentă de cultură generală.”

Mihai Drăgănescu – 29.10.1993

 

Spre exemplu, prof. Pantazi propunea publicarea unui manual de istoria farmaciei. Au fost publicate câteva broșuri ale CRIFS, dar până în 1982; după aceea nu s-a mai publicat.

 

Din poziția pe care o ocupa, acad. Ștefan Milcu considera că este necesar ca CRIFST să aibă o largă deschidere internațională, să reia legăturile cu organismele internaționale. Politica de dezvoltare a preocupărilor în domeniu presupunea ca fiecare membru să aducă un nou membru.

 

În 1993 Componența CRIFST arăta astfel:

DIS: 18 membri;

DLMFS: 23 de membri;

DIT: 37 membri (avea 2 vicepreședinți: dr. Corneliu Bucur, ing. Noica Nicolae)

Filialele erau și ele organizate tot pe secțiuni. Spre exemplu, la Iași existau 11 membri alocați domeniului de Istorie a Științei, 10 membri asociați domeniului de Metodologie și filosofie a științei, și 16 membri asociați domeniului de Istorie a Tehnicii. O astfel de organizare era văzută de acad. Milcu drept optimă pentru a asigura cooperarea.

 

La 25 martie 1994 are loc cea de a 3-a Adunare Generală, la care participă: Mihai Drăgănescu, Ștefan Milcu, Mircea Malița, Horia Colan, Radu Pantazi, T. Dordea, M. Scheau, Valeria Nestianu, Gr. Ploieșteanu, Al. Marinescu, Angela Botez, Corneliu Ionescu, Crizantema Joja, și secretar CRIFST – economist Nelu Prodan.

Sunt numiți secretari: dl. Corneliu Ionescu (DIS) și dl. Ioan Vasile Buiu (DIT). Din păcate, în același an (1994) va deceda dl. Corneliu Ionescu, precum și d. Radu Pantazi, un membru marcant al CRIFST.

 

La 29 noiembrie 1994, la una dintre ședințele CRIFST, se ridică o serie de probleme cu care și azi suntem obișnuiți: CRIFS nu are sediu, nu are birou, arhiva NOESIS este răspândită. Acad. Ștefan Milcu afirmă:

„Este nevoie să reconsiderăm toată colecția de broșuri, să facem demersuri și la alte științe să-și elaboreze propria istorie.”

 

În ședința CRIFST din 10 iunie 1994, s-a aprobat o sesiune DIT pentru 20-21 oct 1994. De asemenea, s-a aprobat ca Sesiunea anuală CRIFST din 3-4 nov 1994 să aibă tema: Personalități reprezentative din istoria/filosofia științei și tehnicii românești.

 

La 24 mai 1995 se întrunește comisia care analizează posibilele candidaturi pentru noua legislatură. În cazul Diviziei de Istoria Tehnologiei s-a stabilit să fie făcute următoarele propuneri Adunării Generale:

  • Președinte – prof. Horia Colan, m.c. al Academiei Române,
  • Vicepreședinte – Nicolae Noica, Nicolae Leonăchescu, Radu Bellu, Florin Bălan,
  • Secretar – Ioan Vasile Buiu, Ion Cojocaru.

Eventual, urma să se discute alte posibile propuneri formulate în sală, în timpul ședinței de alegeri.

 

La 16 iunie 1995, procesul verbal al ședinței de alegeri înregistrează următoarea situație:

  • Președinte – prof. Horia Colan, m.c. al Academiei Române, 26 voturi pentru (din 26)
  • Vicepreședinte – ing. Nicolae Noica, 25 voturi pentru și 1 abținere,
  • Secretar – Ioan Vasile Buiu, 26 voturi pentru.

 

La 4 iulie 1995 Se face o analiză privind publicația NOESIS.

„Din 1982 nu a mai știut cum merge NOESIS, nu i s-a mai trimis nici un exemplar până în 1990. Vechii redactori șefi (dna. Arsenes, prof. Pantazi) lucrau singuri tot. Noua echipă trebuie să reconsidere activitatea, să se lucreze în colectiv, organizat.”

Referitor la Colegiul de redacție se face o analiză foarte tăioasă:

„Dl. Prof. Milcu arată că … mulți membri vechi ai colegiului de redacție nu au făcut nimic pentru publicație. …; nu ne trebuie un comitet zis de onoare acum, ci unul de lucru, care să se îngrijească de calitate și chiar de numărul articolelor propuse… Din analiza individuală rezultă că… ” o serie de membri, nominalizați, s-au interesat de revistă și pot ajuta la apariția ei, dar alți membri, de asemenea nominalizați, nu au avut timpul necesar să se preocupe de revistă; prin urmare, este necesar să se retragă.

 

La Sesiunea anuală CRIFST din 19 oct 1995 dl. Acad. Milcu spune (printre altele):

 „Am înființat o nouă divizie care era o secție, a Istoriei Tehnologiei. Nu era pe linie internațională, dar noi o avem. … Divizia Istoria Tehnologiei este acum bine condusă de Prof. Colan și de dl. secretar Buiu foarte bun organizator. Au activitatea cea mai bună, mai bună decât celelalte două divizii.”

Și în acele vremuri existau probleme cu arhiva și cu publicarea revistei NOESIS.

 

În cadrul  Diviziei de Istoria Tehnicii s-au constituit ulterior 4 grupe de lucru:

  • Cercetări Interdisciplinare,
  • Istoria construcţiilor,
  • Istoria Electrotehnicii,
  • Istoria Aeronauticii.

Aceste grupe au fost funcționale o perioadă limitată. În anul 2019, ele și-au încetat activitatea ca urmare a lipsei de activitate.

 

În anul 2002, alături de revista NOESIS, publicată în limbi străine, acad. Mihai Drăgănescu are inițiativa de a înființa încă o revistă – NOEMA, cu articole publicate în limba română. Aceasta apare la început în format tipărit, cu sprijinul prof. Gorun Manolescu. Colectivul de redacție era format din:

  • Director – acad. Mihai Drăgănescu
  • Redactor șef – ing. Gorun Manolescu
  • Redactor șef adjunct – Nicolae Bulz
  • Secretar de redacție – Manuel Vais
  • Redactor editor – Lepădatu Cornelia.

Noua revistă a contribuit în mod esențial la creșterea vizibilității activității desfășurate în cadrul Diviziei de Istoria Tehnicii. Astfel, la 10 ani de la înființarea DIT (NOEMA 2003) câteva materiale tratează subiecte de istorie a tehnicii:

 

La 15 ani de la înființarea Diviziei de Istoria Tehnicii pot fi enumerate articole în revista NOEMA 2007:

 

12 octombrie 2006

S-a organizat adunarea generala de alegeri CRIFST, când a fost ales următorul Birou Executiv CRIFST:

Acad. Mihai Drăgănescu                                                            – președinte

Prof. Dr. Teodor Dima, m.c. al Academiei Române                  – prim-vicepreședinte

Acad. Mircea Malița                                                                   – vicepreședinte

Prof. dr. ing. Horia Colan, m.c. al Academiei Române              – vicepreședinte

Acad. Gleb Drăgan                                                                     – vicepreședinte

Prof. dr. ing. Ștefan Iancu                                                           – secretar științific

 

5 octombrie 2010 şi 15 august 2011

La 20 mai 2010 are loc decesul acad. Mihai Drăgănescu.

S-au organizat două adunări generale de alegeri CRIFST, când a fost ales Biroul Executiv CRIFST:

Acad. Dan Berindei                                                                    – preşedinte

Dr. Dumitru Murariu, m.c. al Academiei Române                     – prim-vicepreşedinte

Acad. Gleb Drăgan                                                                     – vicepreşedinte

Acad. Mircea Maliţa                                                                   – vicepreşedinte

Acad. Horia Colan                                                                    – vicepreşedinte

Col.(rez) dr. ist. Marin Valentin                                                 – secretar ştiinţific

 

În acest interval de tip a avut loc și retragerea d-lui dr. ing. Vasile Buiu din funcția de Secretar DIT, funcția fiind preluată de dl. ing. Vasile Diaconescu, directorul Muzeului Institutului Politehnic din București (Polizu).

 

17 mai 2018

La data de 18 decembrie 2016 avusese loc decesul ing. Vasile Diaconescu, Secretarul Diviziei de Istoria Tehnicii. De asemenea, la 24 iulie 2017 a avut loc decesul acad. Horia Colan, Președintele Diviziei de Istoria Tehnicii, interimatul fiind asigurat de dl. prof. ing. Nicolae Noica, vicepreședintele Diviziei. La propunerea acestuia, este numită secretar interimar al Diviziei dna. dr. arh. Sidonia Teodorescu.

La proxima ședință de alegeri, din 17 mai 2018, Adunarea Generală alege noua conducere a Diviziei de Istoria Tehnicii:

 

Acad. Dorel Banabic                           – Președinte al Diviziei de Istoria Tehnicii

Col.(rez) ing. Dănuț Șerban                – Vice-președinte

Conf. dr. arh. Sidonia Teodorescu     – Secretar

 

La 23 decembrie 2021 are loc decesul acad. Dan Berindei, Președintele CRIFST.

 

14 aprilie 2022

În cadrul Adunării Generale de alegeri a Diviziei de Istoria Tehnicii se reconfirmă echipa de conducere aleasă anterior.

 

26 octombrie 2022

Având în vedere că, după o lungă suferință, la 10 iunie 2022 a decedat dr. ist. Valentin Marin, Secretarul Științific CRIFST, funcția este preluată, cu caracter interimar, de la acea dată, de dl. dr. mat. Lucian Spiridon.

În cadrul Adunării Generale CRIFST, are loc confirmarea echipei de conducere a Diviziei de Istoria Tehnicii. De asemenea, are loc și alegerea noii echipe de conducere CRIFST, din care face parte acad. Bogdan Simionescu în calitate de Președinte CRIFST și dr. mat. Lucian Spiridon în calitate de Secretar Științific CRIFST.