Fondarea Institutului Național de Chimie
Tehnologia chimică în dezvoltarea economică a României
ACADEMIA ROMÂNĂ
Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii
Divizia de Istoria Tehnicii
Vă invită să participaţi la
SESIUNEA DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE
”100 DE ANI DE LA PRIMUL CONGRES NAȚIONAL DE CHIMIE”
Fondarea Institutului Național de Chimie
Tehnologia chimică în dezvoltarea economică a României
Miercuri, 12 iunie 2024, orele 1000 – 1400
în Amfiteatrul ”Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române,
Calea Victoriei nr.125
100 de ani de la Primul Congres Național de Chimie
Divizia de Istoria Tehnicii organizează o sesiune focalizată pe un domeniu în care nu a mai avut preocupări în ultimul timp – chimia.
Începând cu data de 15 iunie 1924, o zi de duminică, de la ora 10 dimineața, s-a deschis în Sala Cazinoului din Sinaia, Primul Congres Național de Chimie. Recepția oaspeților a avut loc sâmbătă seara la ora 9.00. Congresul a durat 3 zile, încheindu-se marți 17 iunie.
Programul oficial al Primului Congres Național de Chimie – Sinaia 1924. (https://castelulstirbey.ro/obiectul-lunii/septembrie-programul-primului-congres-national-de-chimie/) |
În anul următor, în perioada 23-26 iunie 1925, s-a desfășurat la Ateneul Român din București a 6-a Conferință Internațională de Chimie. Deschiderea s-a făcut în ședință închisă, în sala Fundației Carol, ocazie cu care dl. J. W. Pope, președintele Asociației Internaționale de Chimie Pură și Aplicată, aduce în atenție contribuția unor personalități de seamă ale chimiei românești, precum C. I. Istrate și Petru Poni. Un loc important în organizarea și lucrările conferinței l-a ocupat problematica industriei eptroliere. Evenimentul s-a continuat în zilele ce au urmat conferinței, cu diverse vizite organizate în România – Sinaia, Câmpina, Slănic, Mediaș, Diciosânmartin, Saroș… . În urma acestei conferințe s-a luat decizia de a înființa Institutul Național de Chimie.
Sesiunea organizată de Divizia de Istoria Tehnicii va puncta cu deosebire pe evoluția pe care a luat-o industria chimică românească, ajungând să devină în anii 1970-1990 una dintre principalele ramuri economice ale României. În acest sens, cu sprijinul Agenției Naționale de Presă AGERPRES se va organiza o mică expoziție fotografică.
În finalul evenimentului va fi făcută o expunere surpriză foarte scurtă (dar foarte importantă).
Lasă un răspuns