FUNDAȚIA ”ȘTEFAN ODOBLEJA”
A organizat
CONFERINȚA
”ȘTEFAN ODOBLEJA – PRECURSORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE”
vineri-duminică, 4-6 septembrie 2024
în Drobeta Turnu-Severin
La 122 de ani de la naștere, Ștefan Odobleja Jr., membru al Diviziei de Istoria Tehnicii, prin fundația pe care o patronează la Drobeta Turnu-Severin, a organizat tradiționala conferință anuală dedicată lui Ștefan Odobleja.
Începutul a fost făcut în partea a doua a zilei de vineri, la Casa Memorială ”Ștefan Odobleja” din satul cu același nume, din comuna Livezile. Aici se face, cu pași mici, reconstrucția pe același loc unde a fost casa în care a locuit Ștefan Odobleja, clădirea originală fiind mistuită de flăcări. În interior au putut fi văzute câteva exponate – cărți, fotografii, instrumente medicale, costumul militar al lui Ștefan Odobleja, toate expuse în vitrine. Pe pereți sunt expuse o serie de fotografii ale diverselor volume din literatura tehnică românească, ce tratează cibernetica în variatele sale aplicații.
În dimineața zilei de 5 octombrie, dr. Nicolae Popescu, un pasionat cercetător al vieții lui Ștefan Odobleja, a organizat o scurtă expunere în prezența unui reporter TVR Craiova. Ulterior, în sala de conferințe a Hotelului Severin s-au desfășurat expunerile. La prezidiu au luat loc dl. ing. Ștefan Odobleja jr., președintele fundației, prof. habil. DHC. Sorin RIGA, m.o. al Academiei de Științe Medicale din România și prof. dr. Tudor Rățoi, fost administrator al Arhivelor Naționale, filiala Mehedinți, și implicit al fondului ”Dr. Ștefan Odobleja”. Prezentarea pilot a fost făcută de dl. dr. med. Nicolae Popescu, autor al mai multor lucrări ce tratează subiectul ciberneticii sub aspectul medical.
În sală a luat loc dl. Daniel Cârjan, viceprimarul Primăriei Drobeta Turnu-Severin, precum și câțiva vorbitori. Unul dintre participanți și-a oferit sprijinul financiar pentru selecția și tipărirea unora dintre documentele importante aflate în fondul ”dr. Ștefan Odobleja” de la Arhivele Naționale.
Spre finalul conferinței, dl. ing. Dănuț Șerban, vicepreședinte al Diviziei de Istoria Tehnicii din cadrul CRIFST – Academia Română, a făcut o donație de circa 40 de volume având ca tematică cibernetica și medicina / semiologia, pentru inițierea unui fond de carte la punctul de documentare ce se va înființa în Casa Memorială ”Ștefan Odobleja”, urmând a fi pregătite pentru donație alte circa 80 de volume cu tematici similare.
În partea a doua a zilei a fost organizată o excursie cu vaporul pe Dunăre, de la Orșova până la Statuia lui Decebal. Pe vas a avut loc o lansare de carte a unui localnic, pensionar, comandor (r) Popa Nicolae: ”Cattani de la Dunăre – Un temerar al zilelor noastre”.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lasă un răspuns