Home » Media » Proiectul ROINFO „Romanian Informatics” – Informatica la Universitatea de Vest din Timișoara (partea I – până în anul 1989)

Proiectul ROINFO „Romanian Informatics” – Informatica la Universitatea de Vest din Timișoara (partea I – până în anul 1989)

postat în: Media 0
Data evenimentului: 02 Iulie 2021 – 03 Iulie 2021

În cadrul proiectului ROINFO „Romanian Informatics” 2018-2022, Informatica la Universitatea de Vest din Timișoara (partea I – până în anul 1989) de Viorel Negru și Daniela Zaharie

Anul 2021 – Aniversarea a 50 de ani de la înființarea secției de Informatică la Facultățile de Matematică de la Universitățile din București, Cluj, Iași și Timișoara.

Construirea, în anii ‘60, a primelor mașini de calcul  (calculatoare electronice în România, primul fiind CIFA 1 în anul 1957, construit la IFA-Institutul de Fizică Atomică – Măgurele București, de către ing. Victor Toma) din România a condus la necesitatea pregătirii de specialiști în utilizarea lor și în realizarea de aplicații informatice. De remarcat, inițiativa de la începutul anilor ‘70 a Academicianului Grigore Moisil de a se crea secții de Informatică pe lângă Facultățile de Matematică de la Universitățile din București, Cluj, Iași și Timișoara. În acest context, în 1971 în cadrul Facultății de Matematică – Mecanică de la Universitatea din Timișoara a fost creată secția de Informatică având ca scop formarea de informaticieni. Dezvoltarea acestei secții este strâns legată de dezvoltarea facultății și a secției de Matematică,  primele cadre didactice ale secției de Informatică fiind în mare parte absolvenți ai secției de Matematică. Dintre cadrele didactice care au activat din primii ani și și-au dedicat întreaga carieră didactică secției de Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara trebuie menționați:  conf. dr. Minerva Bocșa (absolventă a primei promoții din cadrul UVT, specializarea Matematică-Fizică), prof. dr. Ștefan Mărușter (după o perioadă de pionierat în echipa MECIPT), conf. dr. Paraschiva Popovici, lect. dr. Alexandru Ionică.

Lucrarea completă în format pdf

Sala Calculatorului Felix C-256, Oficiul de Calcul al UVT, 1980
Informatică – promoția 1989, UVT

Lasă un răspuns