Home » Media » Rezultate recente în cadrul proiectului ROINFO „Romanian Informatics” 2018-2022

Rezultate recente în cadrul proiectului ROINFO „Romanian Informatics” 2018-2022

postat în: Media 0
Data evenimentului: 15 Iunie 2021 – 16 Iunie 2021

Recent, a văzut lumina tiparului, volumul V: Computing-Dezvoltare (cap. 11-12), din ciclul „Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, instituții, concepte, teorii și tehnologii”, prin studiile și cercetările realizate în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST), Academia Română. Proiectul ROINFO (https://sites.google.com/view/roinfo/) a fost lansat cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 1918 și este dedicat memoriei acad. Grigore C. Moisil, fondatorul informaticii românești.

Volumul V va fi postat online în Biblioteca CRIFST a Academiei Române adăugat volumelor precedente I-IV din „Istoria Informaticii Românești”, autor coord. Marin Vlada. Volumul este conceput și elaborat din ultimele capitole (11 și 12) privind apariția, dezvoltarea și impactul informaticii românești.

De asemenea, tot în cadrul proiectului ROINFO a apărut o lucrare în premieră  „O istorie ce trebuie cunoscută: Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), prima unitate de informatică înființată în România” de M. Vlada și I. Văduva, dedicată cadrelor didactice și cercetătorilor de la Facultatea de Matematică și Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), ce au contribuții deosebite în multe activități de pionierat din domeniile matematicii și informaticii, și care au condus la fondarea informaticii românești.

Cartea va fi postată online în Biblioteca CRIFST a Academiei Române adăugată volumele I-V din „Istoria Informaticii Românești”. Din Prefață evidențiem “Recunoștință față de pionierii informaticii românești și Datorie față de generațiile viitoare. Pentru a fi în pas cu tehnologia de vârf reprezentată de calculatoarele electronice apărute în lume după anul 1945, acad. Grigore C. Moisil a introdus în anul 1959 o nouă specializare în învățământul superior denumită Mașini de Calcul și a înființat în anul 1962 Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), în cadrul Facultății de Matematică.

Știm că acad. Grigore C. Moisil (matematician) și acad. Mircea Malița (fost Ministru al Învățământului) au avut contribuții esențiale la apariția informaticii în România. Aceștia au făcut posibilă apariția secției Mașini de calcul la Facultatea de Matematică din București și din alte centre universitare (anul 1959), înființarea Centrului de Calcul al Universității din București (CCUB) (anul 1962), precum și apariția specializărilor de Informatică și de Calculatoare în mai multe centre universitare (anul 1971), înființarea Liceelor de Informatică (anul 1971). Anul 2021 este anul aniversărilor privind Informatica și domeniul Calculatoarelor: Liceele de Informatică au aniversat 50 de ani de la înființare, iar la Timișoara se aniversează 60 de ani de la apariția calculatorului MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara).

Lasă un răspuns