Lucian Ștefan COZMA, doctor în Științe Militare (Universitatea Națională de Apărare), fizician (Universitatea București)
lucian.stefan@yahoo.fr
Daniela Georgiana GOLEA, doctorand în securitate/relații internaționale (Universitatea din Sofia), economistă (Academia de Studii Economice, București)
kolerdaniela@yahoo.com
Abstract: Conceptul de Inteligență Artificială a tulburat în ultima vreme nu doar lumea științifică ci și spațiul media în general, mai ales că în realitate nu există încă o definiție unanim acceptabilă. Oamenii nu au căzut de acord asupra unei definiții generale a inteligenței și cu atât mai puțin în ceea ce privește inteligența artificială. În aceste condiții utilizarea tot mai frecventă a conceptului de Inteligență Artificială nu face decât să sporească starea de confuzie și controversele. În ciuda acestor aspecte generale controversate, fără dubiu Inteligența Artificială este la originea sa o creație a domeniului militar care s-a extins în viața civilă și primele sau cele mai importante aplicații au fost/sunt cele militare. Un aspect foarte important în domeniul militar îl constituie realizarea de tehnologii hibride care să permită evitarea restricțiilor/interdicțiilor legale privind armamentele NBC (nucleare-biologice-chimice) care sunt prohibite prin convenții internaționale. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor armamentelor hibride s-au constatat similitudini între sistemele vii și cele artificiale (electrice, electronice, cibernetice etc.) pe această bază pornindu-se realizarea unor noi sisteme de armamente capabile să altereze funcționarea sistemelor vii, dar fără a mai face parte din categoriile interzise ale armelor biologice, chimice sau bio-chimice. Noile armamente sunt forme hibride cuprinzând elemente biologice și artificiale, având drept scop alterarea funcțiilor vitale și producerea unor efecte nocive sau chiar letale asupra oamenilor, în condiții în care sursa acestor efecte rămâne una insidioasă, greu identificabilă. Lucrarea de față studiază câteva modele de asemenea armamente și posibilitatea dezvoltării lor în condițiile dezvoltării Inteligenței Artificiale în următorii ani.
Cuvine-cheie: cyborg, armamente hibride, inteligența artificială
Lasă un răspuns