Home » Prezentări » Participarea absolvenților Școlii Normale de Învățători din Craiova la Primul Război Mondial

Participarea absolvenților Școlii Normale de Învățători din Craiova la Primul Război Mondial

Prof. dr. Ionuț-Adrian PĂTULARU
Director al Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” (2012‐2016), membru CRIFST

•Contribuția învățătorilor doljeni la primul război mondial a fost una substanțială și în același timp reverberantă pentru ființa noastră națională.
•Învățătorii, alături de preoți, au reprezentat lumina comunităților rurale și urbane. Ei au avut o misiune sacră și în același timp nobilă, aceea de a șlefui și forma caractere demne pentru societate.
•Jertfa și eroismul învățătorilor doljeni poartă chipul a 64 de dascăli, ce vor rămâne pentru eternitate în memoria și conștiința noastră.
•Numele celor 64 de eroi proveniți din rândul învățătorilor doljeni le regăsim pe monumentul comemorativ aflat în clădirea fostei Școli Normale de Învățători din Craiova, actuala Facultate de Mecanică.
•Tot pe această placă regăsim zonele în care eroii și-au adus contribuția, astfel: „CERNA-JIU-OLTARGEȘ-DOBROGEA”, iar pe rândul următor „OITUZ-MĂRĂȘEȘTI-MĂRĂȘTI”.
•Dedicația, ce rămâne peste timp, este una de-a dreptul emoționantă: „ÎNVĂȚĂTORILOR, ELEVI AI ACESTEI ȘCOALE, PENTRU NEASĂMĂNATA LOR JERTFĂ ÎN RĂZBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI, PE VECI SLĂVITĂ AMINTIRE.”

Participarea absolvenților Școlii Normale de Învățători din Craiova la Primul Război Mondial (PDF)

Participarea absolvenților Școlii Normale de Învățători din Craiova la Primul Război Mondial

Lasă un răspuns