Martha-Cristina Suciu
9 noiembrie
Prof. univ. dr. Marta-Christina SUCIU, profesor emerit, conducător de doctorat și tutore cercetători post-doctoranzi, Școala Doctorală ECONOMIE 1, Academia de Studii Economice din București, Membru CRISFT-DLMFS-GCI, membru corespondent Academia Oamenilor de Știință din România, Comisia 9: Drept, Economie, Sociologie
Rezumat
Acutizarea complexității problemelor și crizelor cu care se confruntă în prezent umanitatea evidențiază importanța identificării unor soluții viabile, efective și eficiente care să confere un avantaj competitiv sustenabil, în special la nivelul comunităților și sectoarelor cultural-creative.
Pe plan mondial și european acest model socio-economic devine tot mai relevant, motiv pentru care, începând cu noiembrie 2022, se va deschide o nouă linie de finanțare a competiției dedicate programului Europa creativă (Creative Europe). Consider că ar fi util ca echipe interdisciplinare din cadrul Grupului de Cercetări Interdisciplinare (GCI) să se implice activ pentru a pregăti, împreună cu alți parteneri din țară și din străinătate, propuneri de proiecte de cercetare cu care să se aplice pentru a obține prin competiție fonduri de finanțare a unor proiecte de cercetare complexe prin intermediul programului Europa creativă. În acest mod consider că se poate stimula colaborarea cu echipe multidisciplinare din țară și din alte țări europene ca o garanție a sporii calității lucrărilor publicate și / sau prezentate de către membrii GCI prin diseminarea rezultatelor cercetărilor realizate în cadrul unor proiecte de cercetare interdisciplinare complexe.
Intenționez ca, prin intermediul prezentării pe care o voi realiza în cadrul GCI, să împărtășesc cu bucurie membrilor CRISF-DLMFS-GCI o parte a rezultatelor obținute în cadrul unor proiecte de cercetare câștigate în cadrul unor competiții naționale a proiectelor de CDI (cercetare-dezvoltare-inovare). O parte dintre acestea au fost publicate sub forma unor cărți și articole incluse în fluxul principal de publicații din cadrul unor prestigioase edituri internaționale (de exemplu trei capitole publicate în cărți publicate în limba engleză la editura SPRINGER și o carte în limba română).
Am diseminat rezultate ale unor proiecte de cercetare științifică, cu referire specială la proiectele:
- IDEI 1224/2007: Economia creativă. Provocări și oportunități pentru România, proiect câștigat prin competiție națională și derulat în perioada 2007-2010, la care am deținut funcția de director de proiect.
- CERES 2/2002: Educația, cultura și creativitatea în viața tinerilor, grant câștigat în cadrul competiției de finanțare a unor cercetari complexe, care s-a derulat între 2002 și 2005. Am deținut funcția de director al echipei de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Voi împărtși cu bucurie și o parte a experienței acumulate între anii 1989-1990 în cadrul proiectului de cercetare Stimularea creativității în cadrul echipelor creative interdisciplinare la Institutul de Economie Industrială din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice Costin Kirițescu al Academiei Române. Am avut șansa de a beneficia și de oportunitatea unui schimb de experiență interacademică pe această temă cu cercetătorii de la Institutul de Cercetări Economice al Academiei din Praga, între 10 noiembrie și 19 decembrie 1989.
Conștientă de importanța acestui nou timp de economie în societatea contemporană am să militez pentru introducerea în planurile de învățământ ale programelor de master două cursuri: Economia cultural creativă, în cadrul programului de Master Economia Europeană, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată din Academia de Studii Economice din București (2016-2020) și, respectiv, Managementul creative-inovativ, curs predat în limba engleză (2007-2019) la programul de Master Administrateea Afacerilor cu predare în limba engleză din cadrul Facutății cu predare în limbi străine (FABIZ) de la ASE din București, curs la care am colaborat, între 2017-2019, cu domnul profesor univ.dr. Fracesco BELINI de la Universitatea Sapienza din Roma. În urma acestei colaborări am fost invitată în calitate de visiting profesor la Școala Doctorală a Facultății de Economie din cadrul Universității Sapienza din Roma unde am interacționat cu doctoranzii pe tematica economiei cultural-creative, între 21 noiembrie-21 decembrie 2019. Am abordat o tematică similară și în cadrul programului de Training of Trainers desfășurat în limba engleză în calitate de visiting profesor la Universitatea MIT din Cairo, Egipt, în februarie-martie 1996.
Toate aceste experiențe profesionale au constituit premise favorabile pentru desfășurarea unor proiecte de colaborare internațională, în special în perioada 2016-2020, perioadă în cadre am deținut funcția de Prodecan cu activiățile de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Relații Internaționale în cadrul Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În această perioadă am făcut parte și din echipa care a fundamentat Strategia culturii, strategie elaborată sub coordonarea Ministerului Culturii în cadrul căreia s-a acordat o importanță distinctă economiei cultural-creative și Sectoarelor Cultural–Creative.
Am fost onorată să fac recenzia cărții elaborate sub coordonarea doamnei conf. univ.dr. Carmen Croitoru director al institutului de resort din cadrul Ministerului Culturii în 2018. În iulie 2022 am fost nominalizată în calitate de Președinte al Comisiei de concurs pentru selecția experților care participă în prezent la elaborarea noii Strategii a Culturii care este în curs de finalizare și care include în mod distinct Economia cultural creativă.
Pe baza acestei experiențe, împreună cu ceilalați membrii din cadrul GCI, voi fi deosebit de încântată să ne mobilizăm și să colaborăm pentru a aplica și a beneficia de finanțare pentru cel puțin un proiect de cercetare complexă prin intermediul proiectului Europa Creativă.
Apelarea la noul mod paradigmatic de gândire și acțiune strategică specific economiei cultural-creative constituie o premise favorabilă pentru a se obține o valoare adăugată tot mai mare, la toate nivele de decizie (micro, mezzo și macroeconomic). Acest model conduce însă și la acutizarea și adâncirea unor decalaje care țin de performanță și competitivitate, atât între țări cât și între diverse regiuni de dezvoltare, în special pe termen mediu și lung. În calitate de membru al Regional Studies Association (RSA), respectiv European Regional Studies Association (ERSA) și al Asociației Române de Studii Regionale (ARSR) am participat la o parte dintre congresele și conferințele în cadrul cărora s-a evidențiat adâncirea decalajelor dintre regiuni și necesitatea promovării glocalizării și diplomației / autenticității culurale a comunităților cultural-creative. Voi prezenta sintetic unele dintre clasamentele realizate la nivel eurpean prin intermediul indicatorului agregat CCI (Cultural and Creatve Index), indicator utilizat în cadrul Monitorului comunităților cultural-creative. Programul Creative Europe a ajuns la cea de-a doua etapă de finanțare a unor aplicații de proiecte creativ-inovative ca urmare a succesului obținut în prima etapă, în perioada 2014-2020. Proiectul România creativă a avut o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea sectoarelor cultural-creative și, în mod corespunzător a comunităților cultural creative la nivel regional.
Lucrarea invită la o abordare inter și transdisciplinară în care colaborarea (inclusiv cea derulată prin intermediul platformelor colaborative online) deschide calea stimulării dialogului interdisciplinar, dar și a celui intergenerațional și a senzitivității interculturale.
Principala miză a acestei lucrări este promovarea acestei abordări ca premisă favorabilă pentru a capacita membrii GCI să colaboreze și conlucreze pentru elaborarea a cel puțin unei propuneri de proiect care să aibă șansa de a obține finanțare în cadrul competiției de proiecte aflate sub auspiciile proiectului european Europa Creativă.
Cuvinte cheie: economia cultural-creativă; Europa creativă; clasa creativă; sectoare cultural-creative; clustere și comunități cultural-creative; platforme colaborative.
Lasă un răspuns