In ziua de 21 noiembrie 2023 , Ora 10, Divizia Istoria Stiintei Comitetul Roman de Istoria si Filosofia Stiintei din cadrul Academiei Romane si Intelligence Studies Center for Security and Applied Geopolitics / CSIS&GA a avut loc cea de-a II-a sesiune anuala de comunicări științifice cu Tema , Inteligența artificială (AI) și noiile stiinte bazate pe tehnologiile IA .
IA este o tehnologie strategică ce oferă numeroase beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății în ansamblu, cu condiția ca aceasta să fie centrată pe factorul uman, etică și durabilă și să respecte drepturile și valorile fundamentale. IA permite creșteri importante ale eficienței și ale productivității care pot consolida competitivitatea industriei europene și spori bunăstarea cetățenilor. IA poate contribui, de asemenea, la găsirea de soluții la unele dintre provocările societale cele mai presante, inclusiv la combaterea schimbărilor climatice și a degradării mediului, la provocările legate de sustenabilitate și de schimbările demografice, la protecția democrațiilor noastre și, atunci când este necesar și proporțional, la lupta împotriva criminalității.
Pentru a valorifica pe deplin oportunitățile oferite de IA, Europa trebuie să dezvolte și să consolideze capacitățile industriale și tehnologice necesare. Astfel cum se precizează în Strategia europeană privind datele, din Carte Albă a IA , acest lucru necesită, de asemenea, măsuri care să permită UE să devină o platformă globală pentru date. Abordarea europeană privind IA urmărește să promoveze capacitatea de inovare a Europei în domeniul IA, sprijinind în același timp dezvoltarea și adoptarea unei IA etice și de încredere în întreaga economie a UE. IA ar trebui să acționeze în serviciul cetățenilor și să fie o forță a binelui în societate.
Comisia Europeană , prin prezenta Carte Albă și a Raportul însoțitor privind cadrul în materie de siguranță și răspundere lansează o amplă consultare a societății civile, a industriei și a mediului academic din statele membre, cu propuneri concrete privind o abordare europeană a IA. Acestea includ atât mijloace în materie de politici pentru stimularea investițiilor în cercetare și inovare, îmbunătățirea dezvoltării competențelor și sprijinirea adoptării IA de către IMM-uri, cât și propuneri referitoare la elementele-cheie ale unui viitor cadru de reglementare. Această consultare va permite un dialog cuprinzător cu toate părțile implicate, care va sta la baza următoarelor măsuri ale Comisiei.
Vezi și https://commission.europa.eu/system/files/2020-03/commission-white-paper-artificial-intelligence-feb2020_ro.pdf
Lucrările sesiunii au abordat teme privind :
1. Istorie , teorie și practică in cunoasterea IA
2. Despre noiile stiinte bazate pe tehnologiile IA
3. Publicați și prezentări de cărți despre IA
Astfel tema abordată de lect. univ. dr. Tiberiu Tănase, Ghenadie Adrian – Evoluții istorice și consiterații privind conceptul de Inteligență Artificială – IA s-a referit la istoria IA de la mașina de calcul a lui Charles Babage la ideea și noțiunea de computer analog a lui Alan Turing și evoluția istorică pana azi ! se vor prezenta și încercarea realizării primelor model de computere,. Nașterea testului pentru detectarea inteligenței artificiale,. Finalizarea computerului modern la Institutul pentru Studii Avansate , Utilizarea termenului de Inteligență Artificială de către John McCarthy la Conferința de la Dartmouth în 1956, 1965- Nașterea Legii lui Moore, Scenariu de tip prospectivă privind IA, etc
Domnul dr. Nicolae Sfetcu, specialist în Servicii IT și editură, A fondat Fondat editura MultiMedia Publishing în mai 2018, este si participarea la mai multe proiecte de cercetare-dezvoltare europene și la nivel național, inclusiv cu finanțare directă de la Uniunea Europeană, are ctivitate de cercetare și dezvoltare a unor proiecte tehnologice, a scris s și publicat cărți în editura firmei, din domeniile științei (în special fizică), filosofiei, și tehnologiilor IT, este membru DIS și editor de cărți și reviste -editura Media Publishing –a susținut comunicarea ”.Integrarea Inteligentei Artificiale în Serviciile de Informatii / va aborda relația IA cu Intelligence –ul
prof. univ. dr. Narcis Zărnescu – a prezentat comunicarea foarte interesantă despre Impactul AI din perspectiva binomului foucaultian epistem- techne . epistema – techne. – care a avut are trei cuvinte cheie: AI, epistema si techne.
Menționam că profesorul univ Narcis Zarnescu, este redactor al unor publicații academicie de prestigiu cum ar fi Revista Academica (redactor-şef. 2021), apoi revista NOESIS. Redactor-şef adjunct., dar și în alte publicații revista . STUDII ŞI COMUNICĂRI. (membru în Consiliul Ştiinţific.2022 – și la noile reviste ale editurii MultiMedia Publishing. Revista CUNOAȘTEREA ȘTIINȚIFICĂ, (Redactor-şef adjunct), precum și Revista INTELLIGENCE INFO. redactor-şef adjunct. [https://www.intelligenceinfo.org/].
Menționam că domnul profesorul Narcis Zarnescu ne- a transmis informații foarte interesante și a susținut că Inteligența artificială (AI sau IA) se poate defini, în primul rând, ca inteligența mașinilor sau a programelor [software], spre deosebire de inteligența oamenilor sau animalelor. În al doilea rând, ca disciplină academică [începând cu 1956] și ca domeniu de studiu: informatica dezvoltă și cercetează mașini inteligente. În al treilea rând, AI sau IA se referă și la mașinile în sine.Diferitele subdomenii ale cercetării AI sunt centrate pe anumite obiective și pe utilizarea unor instrumente specifice. Obiectivele tradiționale ale cercetării AI includ raționamentul, reprezentarea cunoștințelor, planificarea, învățarea, procesarea limbajului natural, percepția și suportul pentru robotică. Inteligența generală (abilitatea de a rezolva o problem arbitrară) se numără printre obiectivele pe termen lung ale domeniului. Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii AI au adaptat și integrat o gamă largă de tehnici de rezolvare a problemelor, inclusiv căutare și optimizare matematică, logica formală, rețele neuronale artificiale și metode bazate pe statistici, cercetare operațională și economie. Consemnăm, de asemenea, ca AI sau IA se bazează pe psihologie,lingvistică, filozofie, neuroștiință etc.
De interes au fost și prezentările domnului dr Lucian Cozma- care s- a referit la i la Tehnologia Cyborg ‚și tendințele sale de dezvoltare odată cu evoluția inteligenței artificiale ,precum și cea a prof univ dr Adrian Lesenciuc despre Adevaruri viciate . Amprente ideologice ale IA.
Menționam și intervenția plină de esență în teoria IA a prof . univ. dr. Emilian M. Dobrescu – Despre IA și noiile stiinte bazate pe tehnologiile IA .
În ceea ce privește prezentarea unor cărți noi despre IA au fost prezentate foarte bine de cercetator Ioana Petcu- care a prezentat cartea Inteligenta Artificială- oportunități și pericole , precum și prezentarea doamnei dr Alida Barbu , care a prezentat cartea domniei sale – “Inteligenta artificiala. Cum vor schimba AI, Deep Learning și Robotica domeniul militar”, aceste comunicari vor fi prezentată în rezumat pe situl CRIFST , iar în extensor în revista revistei Studii și Comunicări – revista Intelligence Info și revista Cunoașterea Stiintifică
Secretar DIS CRIFST
Lector Dr. Tiberiu Tanase
Lasă un răspuns