Home » Prezentări » Abordări curente și perspective în IA , alte conexiuni în cercetare

Abordări curente și perspective în IA , alte conexiuni în cercetare

Dr. ing. Viorel Gaftea
Membru DIS, CRIFST, Academia Română

Abordări curente și perspective în IA , alte conexiuni în cercetareTehnologia informației și comunicațiile (TIC) sunt la baza unui lanț valoric, lanț de reacții tehnologice în multe domenii ale vieții umane, ale activităților, științei și progresului în multe domenii.

Inteligența artificială (AI) vine să completeze la un nivel conceptual operarea cu volume de date, informații, să le gestioneze și manipuleze într-un cadru organizat și coerent.

Este adevărat că imaginația, creația și controlul rămân încă sub apanajul creierului uman, dar urmează să fie transferate atât modulelor cibernetice, subprogramelor specifice cât și către AI.

Primele referințe despre inteligența artificială au fost indicate de lucrarea fundamentală a lui Alan Turing Computing Machinery and Intelligence, publicată în 1950.

Discursurile de recepție la Academia Română ale acad. Dorel Banabic, Evoluția tehnicii și tehnologiilor de la prima la a patra revoluție industrială și impactul lor social, apoi al acad. Viorel Bădescu, Trilema civilizației tehnologice: între tradiție, conservaționism și revoluție, urmate de răspunsuri, au marcat și menționat pașii tehnologiei și cei filosofici de abordare ai științei actuale până în situația în care IA devine, din instrument, un factor de decizie sau cel puțin consultant.

Abordări curente și perspective în IA , alte conexiuni în cercetare (PDF)

Lasă un răspuns