Home » Prezentări » Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitatea națională

Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitatea națională

Sfetcu, Nicolae. Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitatea națională, în Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, 21 noiembrie 2023, https://www.crifst.ro/integrarea-inteligentei-artificiale-in-serviciile-de-informatii-aparare-si-securitatea-nationala/

 

Sesiunea de comunicări ” Inteligența artificială și noile științe bazate pe tehnologiile IA” a Diviziei de Istoria Științei (DIS), Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române

 

Abstract

This essay explores the use of artificial intelligence by intelligence services around the world and its critical role in intelligence analysis, defense, and national security. Intelligence services play a crucial role in national security, and the adoption of artificial intelligence technologies has had a significant impact on their operations. It also examines the various applications of artificial intelligence in intelligence services, the implications, challenges and ethical considerations associated with its use. The essay emphasizes the need for continued research and development in the field of artificial intelligence to ensure that intelligence services. and overall national defense and security can effectively adapt to emerging threats.

Keywords: artificial intelligence, intelligence services, intelligence analysis, defense, national security, ethics

Rezumat

Acest eseu explorează utilizarea inteligenței artificiale de către serviciile de informații din întreaga lume și rolul său critic în domeniul analizei intelligence, în apărare și securitatea națională. Serviciile de informații joacă un rol crucial în securitatea națională, iar adoptarea tehnologiilor inteligenței artificiale a avut un impact semnificativ asupra operațiunilor lor. De asemenea, examinează diferitele aplicații ale inteligenței artificiale în serviciile de informații, implicațiile, provocările și considerațiile etice asociate cu utilizarea acesteia. Eseul subliniază necesitatea cercetării și dezvoltării continue în domeniul inteligenței artificiale pentru a se asigura că serviciile de informații. și în general apărarea și securitatea națională se pot adapta în mod eficient la amenințările emergente.

Cuvinte cheie: inteligența artificială, servicii de informații, analiza intelligence, apărare, securitatea națională, etica

Internetul Obiectelor pe Câmpul de Luptă (Internet of Battlefield Things, IoBT)

Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitatea națională

Nicolae Sfetcu[1]

contact@indexacademic.ro

[1] Cercetător – Divizia de Istoria Științei (DIS), – Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, ORCID: 0000-0002-0162-9973

 

Introducere

Inteligența artificială (IA) este un domeniu tehnologic în creștere rapidă, care captează atenția în domeniul apărării, factorilor de decizie politică și concurenților internaționali deopotrivă. Inteligența artificială joacă din ce în ce mai mult un rol semnificativ în analiza inteligenței, care este procesul de colectare, evaluare și interpretare a informațiilor pentru a produce inteligență acționabilă, și securitatea națională în general. Serviciile de informații din întreaga lume folosesc din ce în ce mai mult inteligența artificială și tehnicile de învățare automată pentru a-și îmbunătăți capacitățile în diferite aspecte ale activității lor. IA poate îmbunătăți semnificativ colectarea, analiza și diseminarea țintită a activității de intelligence.

Acest eseu analizează impactul transformațional al inteligenței artificiale asupra analizei informațiilor și rolul său în îmbunătățirea securității naționale.

Evoluția IA în intelligence, apărare și securitate națională

Rolul IA în analiza intelligence a evoluat semnificativ de-a lungul anilor. Inițial, inteligența artificială a fost folosită în principal pentru gestionarea și procesarea datelor, reducând sarcina supraîncărcării de informații asupra analiștilor. Odată cu progresele în învățarea automată, procesarea limbajului natural și învățarea profundă, IA poate îndeplini acum sarcini analitice mai complexe, oferind un nivel complementar de perspectivă analiștilor umani.

Serviciile de informații au folosit inteligența artificială încă de la începutul războiului rece. Traducerea automată a documentelor în limbi străine a pus bazele tehnicilor moderne de procesare a limbajului natural (NLP). De la sfârșitul războiului rece, analiza imaginilor a ajutat la identificarea posibililor teroriști, analizând informațiile și făcând predicții[1]. Astfel, în SUA s-a creat Sistemul de Supraveghere a Sunetului (SOSUS), o rețea de senzori acustici subacvatici pentru a acționa ca posturi de ascultare subacvatice pentru instalațiile supraterane[2].

La finele anilor 1990, Departamentul Apărării SUA a dezvoltat planuri pentru un război „centrat pe rețea” prin integrarea inteligenței artificiale[3]. Exemple de proiecte sunt Nett Warrior (fost Ground Soldier System sau Mounted Soldier System)[4] și Force XXI Battle Command Brigade[5].

În jurul anului 2010 a avut loc o explozie a interesului pentru IA, datorită convergenței a trei evoluții favorabile[6]: (1) disponibilitatea surselor de megadate („big data”), (2) îmbunătățiri ale abordărilor de învățare automată, și (3) creșterea puterii de procesare[7]. Astfel s-a dezvoltat forma slabă a IA, cu algoritmi pentru probleme specifice, precum jocul, recunoașterea imaginilor și navigarea. Progresele rapide în IA au declanșat un val de investiții. Investițiile neclasificate ale DoD (SUA) în IA au crescut de la puțin peste 600 de milioane de dolari în exercițiul financiar 2016 la 2,5 miliarde de dolari în exercițiul financiar 2021, cu peste 600 de proiecte active de IA[8][9].

În 2011, Autoritatea Națională de Securitate Cehă (NSA) a fost numită ca autoritate națională pentru agenda cibernetică, cu o strategie specială pentru integrarea inteligenței artificiale și apărarea securității naționale din această perspectivă[10].

La nivelul Uniunii Europene, adoptarea Strategiei de securitate cibernetică în 2013 de către Comisia Europeană[11] a impulsionat eforturile de implementare a inteligenței artificiale. UE finanțează diverse programe și instituții în acest sens, precum Competence Research Innovation (CONCORDIA), care reunește 14 state membre[12] și Cybersecurity for Europe (CSE)[13], care reunește 43 de parteneri care implică 20 de state membre. Rețeaua Europeană a Centrelor de Securitate Cibernetică și Centrul de Competență pentru Inovare și Operațiuni (ECHO)[14] reunesc 30 de parteneri din 15 state membr, iar SPARTA[15] este formată din 44 de parteneri care implică 14 state membre.

În 2016, U.S. Army Research Laboratory (ARL) a creat proiectul Internet of Battlefield Things (IoBT) pentru o mai bună integrare a tehnologiei IoT în operațiunile militare[16].

La 20 iulie 2017, guvernul chinez a lansat o strategie pentru a deveni lider mondial în AI până în 2030[17]. În același an, Vladimir Putin declara că „oricine devine lider în acest domeniu va conduce lumea.”[18]

În 2017, ARL a înființat Internet of Battlefield Things Collaborative Research Alliance (IoBT-CRA) pentru a avansa bazele teoretice ale sistemelor IoBT[19]. De asemenea, DARPA (SUA) a dezvoltat in program numit Ocean of Things, pentru o conștientizare a situației maritime persistente pe zone mari oceanice[20].

În 2018, guvernul german a stabilit o strategie pentru inteligența artificială, prin o colaborare cu francezii, cu sarcini în securitatea cibernetică. În Germania, inteligența artificială este abordată prin securitatea cibernetică, recunoscută ca o sarcină guvernamentală cu responsabilități împărțite în trei ministere: Ministerul Federal de Interne, Ministerul Federal al Apărării și Ministerul de Externe Federal, și mai multe instituții cu obiective specifice[21].

Strategia de Apărare Națională a SUA, lansată în ianuarie 2018, a identificat inteligența artificială drept una dintre tehnologiile cheie care „va asigura că [Statele Unite] vor fi capabile să lupte și să câștige războaiele. a viitorului.”[22] Direcția Națională de Informații din SUA, a emis Inițiativa AIM în 2019[23], o strategie concepută pentru a adăuga informații cu ajutorul mașinilor, permițând serviciilor de informații să proceseze cantități uriașe de date mai rapid decât înainte și să permită ofițerilor de informații umane să se ocupă de alte sarcini. Armata americană a integrat deja sisteme AI în luptă prin Proiectul Maven, pentru a identifica țintele insurgenților în Irak și Siria[24]. În ultimii ani, Departamentul Apărării SUA au inițiat mai multe proiecte bazate pe IoMT și inteligența artificială, precum Connected Soldier pentru echipamente individuale inteligente[25].

În Marea Britanie strategia privind inteligența artificială are o relevanță deosebită pentru toți cei implicați în Dezvoltarea Forțelor de Apărare și Transformarea Apărării, pentru un sistem „pregătit pentru IA”. S-a pus în aplicare Strategia digitală pentru apărare (2021)[26] și Strategia de date pentru apărare (2021)[27], creându-se un nou centru digital de IA. Unele elemente vor fi furnizate sau susținute de panDefence, pe baza unei not strategii IA[28].

O utilizare proeminentă a inteligenței artificiale de către Ucraina în conflictul cu Rusia este utilizarea de software de recunoaștere facială pentru a descoperi atacatorii ruși și pentru a identifica ucrainenii uciși în războiul în curs[29].Putin recunoaște puterea și oportunitățile armelor care folosesc IA, afirmând că inteligența artificială este viitorul întregii omeniri[30]. După ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, armata ucraineană folosește drone[31] care pot decola, ateriza și naviga în mod autonom, și care ”pot primi informații colectate de operațiunile de supraveghere ale Statelor Unite cu privire la informațiile pe câmpul de luptă și securitatea națională despre Rusia”[32]. Rusia folosește, la rândul ei, IA pentru a analiza datele câmpului de luptă din imaginile de supraveghere.

Cursa înarmărilor cu inteligență artificială este în curs de desfășurare, în principal între marile puteri[33]. În prezent există o campanie la nivel global pentru a opri interzicerea roboților ucigași, existând o petiție[34] către Națiunile Unite prin care se solicită noi reglementări privind dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor AI.

Utilizări și aplicații

Principalele utilizări potențiale și reale ale IA în serviciile de informații includ automatizarea proceselor administrative și organizaționale, procesele de securitate cibernetic, și analiza informațiilor prin „intelligence augmentată îmbunătățită prin IA”[35].

Iată câteva utilizări comune ale AI de către agențiile de informații:

  • Colectarea și procesarea datelor
  • Procesarea limbajului natural (NLP)
  • Recunoașterea imaginilor, fețelor și video
  • Analiza vorbirii și audio
  • Analiza geospațială
  • Monitorizarea rețelelor sociale
  • Vulnerabilități IoT
  • Identificarea amenințărilor
  • Evaluarea amenințărilor
  • Analiza augmentată
  • Fuziunea datelor
  • Securitate cibernetică
  • Contraterorism
  • Simulări și modelare
  • Analitica predictivă

Se așteaptă ca IA să fie deosebit de utilă în domeniul intelligence, datorită seturilor mari de date disponibile pentru analiză[36]. Inteligența artificială poate fi utilizată și pentru a crea „modele digitale de viață”, în care „amprenta” digitală a unui individ este „combinată și corelată cu istoricul achizițiilor, rapoartele de credit, CV-urile profesionale și abonamentele” pentru a crea un profil comportamental cuprinzător[37].

Strategii și implementare

Există trei moduri esențiale de a folosi IA pentru a analiștii din intelligence[38][39]: 1) automatizarea cognitivă, care implică delegarea către mașini a sarcinilor, precum dezvoltarea unor modele de limbaj, precum ChatGPT[40], susținute de rețele neuronale[41][42]; 2) filtrarea, marcarea și triajul pentru procesarea datelor, și analiza informațiilor, precum identificarea conexiunilor[43], filtrarea informațiilor în masă, sau marcarea[44]; 3) analiza comportamentală la procesarea și extragerea datelor[45].

Pentru o pregătire adecvată în implementarea inteligenței artificiale în cadrul serviciilor de informații, în apărare și pentru securitatea națională, liderii și personalul angajat trebuie să țină cont de următoarele principii[46]:

  • Trebuie să se schimbe fundamental modul în care este gândită tehnologia modernă, ca o forță puternică de perturbare și creație.
  • IA trebuie să fie în centrul tuturor întreprinderilor viitoare.
  • Este necesară adaptarea viziunii asupra lumii, protejarea datelor și calitatea informațiilor obținute din IA.
  • Capacitatea științifică, prosperitatea, diplomația și sănătatea pe termen lung sunt fațete ale securității naționale, asigurate prin politici sprijinite pe termen lung;
  • Trebuie regândită natura muncii, abilitățile de care au nevoie oamenii, și modul de organizare.
  • Toate instituțiile implicate în securitatea națională au un rol esențial în această schimbare[47].

Provocări și limitări

În contextul mai general al securității naționale, AI prezintă o serie de oportunități și provocări unice[48]:

  • Autonomie: multe sisteme autonome încorporează AI, capabile să înlocuiască oamenii[49]
  • Viteză și rezistență: IA oferă sistemelor capacitatea de a reacționa la viteză foarte mare, cu potențialul de a accelera în mod dramatic ritmul general de luptă[50], și pot permite colectarea de informații pe zone mari pe perioade lungi de timp, și capacitatea de a detecta în mod autonom anomaliile și de a clasifica comportamentul[51].
  • Scalare: IA poate multiplica forța prin îmbunătățirea capacităților umane și prin utilizarea sistemelor militare mai puțin costisitoare cu capacități sporite[52].
  • Superioritatea informațională: prin IA se crește exponențial cantitatea de date disponibile pentru analiză[53].
  • Previzibilitate: algoritmii IA produc adesea rezultate imprevizibile și neconvenționale[54] care, într-un context militar, pot oferi un avantaj în luptă, dar pot și eșua în moduri neașteptate, unii analiști caracterizând comportamentul lor drept „fragil și inflexibil”.
  • Explicabilitate: algoritmii AI care au cea mai mare performanță nu sunt în prezent în măsură să-și explice procesele[55].
  • Probleme de interacțiune om-mașină: alinierea obiectivelor, alinierea sarcinilor, interfață om-mașină.[56] [57]

IA prezintă provocări specifice pentru adoptarea ei militară:

  • Tehnologia: adaptarea tehnologiei comerciale AI în scopuri militare.
  • Procesele: standardele civile și militare de siguranță și performanță fie nu sunt aliniate, fie nu sunt ușor de transferat.
  • Reticența: companiile comerciale au o viteză de adaptare la evoluția tehnologiilor mult mai mare decât instituțiile militare, dar sunt adesea reticente în a colabora cu instituțiile, din cauza complexității procesului de achiziție a apărării, a preocupărilor legate de proprietatea intelectuală și drepturile asupra datelor, și preocupărilor etice cu privire la utilizarea de către guvern a AI în sistemele de supraveghere sau arme.
  • Personalul: recrutarea și reținerea personalului cu experiență în IA este dificilă, din cauza finanțării cercetării și a salariilor care sunt semnificativ mai mici față de cele ale companiilor comerciale.
  • Cultura: există o aparentă diviziune culturală între instituțiile militare și companiile comercială din IA, datorită proceselor complexe din instituții, neîncredere reciprocă. și diferențele dintre stimulente[58].

Utilizarea AI în serviciile de informații ridică preocupări semnificative de etică și de confidențialitate:

  • Confidențialitatea și securitatea datelor
  • Explicabilitatea
  • Responsabilitate și părtinire
  • Calitatea datelor
  • Considerații etice
  • Colaborarea om-IA
  • Atacurile adverse

Joseph W. Gartin[59]  prezintă câteva recomandări în implementarea IA:

  • Distincțiile de valoare abstractă între inteligența biologică (mintea) și cea artificială (date și algoritmi) trebuie înțelese atunci când evaluăm tehnologia pentru utilizare în cadrul comunităților de intelligence.
  • Rolurile analiștilor vor trebui să se schimbe, analiștii așa cum sunt cunoscuți în general în intelligence astăzi, vor diferi de analiștii care vor lucra cu IA. Funcțiile descrise în „ciclul de intelligence” clasic secvenția, au loc simultan și în timp real prin aplicarea metodelor IA.
  • Utilizarea surselor deschise considerat ca spațiu competitiv comun, cu o natura dinamică care nu poate fi replicat într-un mediu clasificat.
  • Redefinirea dreptului de proprietate asupra datelor, care va face dificil schimbul de date între organizațiile de informații și cele de aplicare a legii.
  • Determinarea valorii sensibile a colectării informațiilor în domeniul surselor deschise, un proces care în sistemul clasic este afectat de deficiențe endemice proceselor cognitive.
  • Experimentarea pentru a testa rezultatele potențiale ale acțiunilor înainte ca acele acțiuni să aibă loc.
  • Eficiențe economice inerente, permițând o creștere exponențială a nivelului de asociații care poate fi dezvoltat, oferind mai multe cursuri de intervenție.

Concluzie

Inteligența artificială este cu adevărat o tehnologie cheie pentru securitatea națională și competitivitate în deceniile viitoare, în condițiile dezvoltării de standarde, a promovării cercetării și asigurarea interoperabilității. Într-un mediu global din ce în ce mai complex, integrarea IA în apărare și intelligence va juca un rol esențial în securitatea națională și concurența economică internațională.

Implicațiile IA sunt mai mult decât evolutive, sunt revoluționare, și ar necesita investiții de miliarde de dolari. Ele includ un nou ciclu de intelligence, în care rolurile ofițerilor și analiștilor de intelligence se schimbă, prin crearea și interacțiunile cu ecosistemele artificiale.

Serviciile de informații nu ar trebui să cadă în capcana tehno-soluțiilor, văzând în IA o soluție pentru toate provocările din securitatea națională și apărarea democrațiilor. Implementarea IA ar trebui să urmeze o strategie atentă și să fie modelată de mecanisme de guvernare, care să includă o analiză risc-beneficiu și să examineze riscurile etice, pentru a evita greșelile costisitoare, daunele aduse drepturilor individuale și nedreptatea socială.

Pe măsură ce IA se va dezvolta și va automatiza din ce în ce mai mult analiza pentru comunitatea de intelligence, devine o prioritate dezvoltarea și implementarea de standarde și metode, solide din punct de vedere științific și etice, pentru contextul de aplicare a legii și de securitate națională.

Bibliografie

  • AIM. „The AIM Initiative: A Strategy for Augmenting Intelligence Using Machines”, 2019. https://www.dni.gov/index.php/newsroom/reports-publications/reports-publications-2019/3286-the-aim-initiative-a-strategy-for-augmenting-intelligence-using-machines.
  • Allen, Gregory C., și Taniel Chan. Artificial Intelligence and National Security. Belfer Center for Science and International Affairs, 2017.
  • Babuta, Alexander, Marion Oswald, și Ardi Janjeva. „Artificial Intelligence and UK National Security: Policy Considerations”, 2 noiembrie 2023. https://rusi.orghttps://rusi.org.
  • Blanchard, Alexander, și Mariarosaria Taddeo. „The Ethics of Artificial Intelligence for Intelligence Analysis: A Review of the Key Challenges with Recommendations”. Digital Society 2, nr. 1 (5 aprilie 2023): 12. https://doi.org/10.1007/s44206-023-00036-4.
  • BSI. „Federal Office for Information Security”. Federal Office for Information Security, 6 noiembrie 2023. https://www.bsi.bund.de/EN/Home/home_node.html.
  • Coats, Daniel. „Intelligence Community Information Environment (IC IE) – Data Strategy”, 2021. https://www.dni.gov/files/documents/CIO/Data-Strategy_2017-2021_Final.pdf.
  • Congressional Research Service. „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”, 2020. https://crsreports.congress.gov/product/details?prodcode=R45178.
  • CRA. „Internet of Battlefield Things (IoBT) CRA – DEVCOM Army Research Laboratory”, 2017. https://arl.devcom.army.mil/cras/iobt-cra/.
  • CS Europe. „Cyber Security Europe | Cyber Security Insight for Boardroom and C-Suite Executives.” Cyber Security Europe, 2023. https://www.cseurope.info/.
  • Davenport, Thomas, și Ravi Kalakota. „The Potential for Artificial Intelligence in Healthcare”. Future Healthc J 6, nr. 2 (1 iunie 2019): 94–98. https://doi.org/10.7861/futurehosp.6-2-94.
  • Day, Peter. „Peter Day’s World of Business Podcast”, 2016. http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio/worldbiz/worldbiz_20150319-0730a.mp3.
  • Department of Defense. „Summary of the 2018 National Defense Strategy”, 2018. https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/2018-National-Defense-Strategy-Summary.pdf.
  • EMK, SU. „ECHO Network”, 2023. https://echonetwork.eu/.
  • Endsley, Mica. Autonomous Horizons: System Autonomy in the Air Force – A Path to the Future. Volume I: Human-AutonomyTeaming, 2015. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.1164.2003.
  • Gambrell, Dorothy, și Charissa Isidro. „A Visual Guide to the World’s Military Budgets”. Bloomberg.Com, 11 martie 2022. https://www.bloomberg.com/news/features/2022-03-11/the-largest-militaries-visualized.
  • Gartin, Joseph W. „Future of Analysis – CIA”, 2019. https://www.cia.gov/resources/csi/studies-in-intelligence/volume-63-no-2/future-of-analysis/.
  • GCHQ. „Pioneering a new national security: The ethics of artificial intelligence.”, 2021. https://www.gchq.gov.uk/files/GCHQAIPaper.pdf.
  • Gigova, Radina. „Who Putin thinks will rule the world | CNN”, 2017. https://edition.cnn.com/2017/09/01/world/putin-artificial-intelligence-will-rule-world/index.html.
  • Gunning, David. „Explainable AI Program Description”, 2017. https://www.darpa.mil/attachments/XAIIndustryDay_Final.pptx.
  • Harper, John. „Artificial Intelligence to Sort Through ISR Data Glut”, 2018. https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2018/1/16/artificial-intelligence-to–sort-through-isr-data-glut.
  • Heaven, Will Douglas. „DeepMind Says Its New Language Model Can Beat Others 25 Times Its Size”. MIT Technology Review, 2021. https://www.technologyreview.com/2021/12/08/1041557/deepmind-language-model-beat-others-25-times-size-gpt-3-megatron/.
  • Kadlecová, Lucie, Nadia Meyer, Rafaël Cos, și Pauline Ravinet. „Mapping the Role of Science Diplomacy in the Cyber Field”, 2020.
  • Lakhwani, Kamlesh, Hemant Kumar Gianey, Joseph Kofi Wireko, și Kamal Kant Hiran. Internet of Things (IoT): Principles, Paradigms and Applications of IoT. Place of publication not identified: BPB Publications, 2020. https://proxy.library.cornell.edu/sso/skillport?context=151247.
  • Magrassi, Paolo. A World of Smart Objects: The Role of Auto-Identification Technologies, 2002.
  • ———. Why a Universal RFID Infrastructure Would Be a Good Thing, 2002.
  • MeriTalk. „DARPA Floats a Proposal for the Ocean of Things”, 2018. https://www.meritalk.com/articles/darpa-floats-a-proposal-for-the-ocean-of-things/.
  • Metz, Cade. „In Two Moves, AlphaGo and Lee Sedol Redefined the Future | WIRED”, 2016. https://www.wired.com/2016/03/two-moves-alphago-lee-sedol-redefined-future/.
  • Ministry of Defence. „Data Strategy for Defence”. GOV.UK, 2021. https://www.gov.uk/government/publications/data-strategy-for-defence.
  • ———. „Defence Artificial Intelligence Strategy”. GOV.UK, 2022. https://www.gov.uk/government/publications/defence-artificial-intelligence-strategy/defence-artificial-intelligence-strategy.
  • ———. „Digital Strategy for Defence”. GOV.UK, 2021. https://www.gov.uk/government/publications/digital-strategy-for-defence-delivering-the-digital-backbone-and-unleashing-the-power-of-defences-data.
  • Office of Technical Intelligence. „Technical Assessment: Autonomy”, 2015. https://apps.dtic.mil/sti/citations/AD1010190.
  • OpenAI. „Better Language Models and Their Implications”, 2019. https://openai.com/research/better-language-models.
  • ———. „GPT-3 Powers the next Generation of Apps”, 2021. https://openai.com/blog/gpt-3-apps.
  • Polit, Kate. „Army Takes on Wicked Problems With the Internet of Battlefield Things”, 2018. https://www.meritalk.com/articles/army-takes-on-wicked-problems-with-the-internet-of-battlefield-things/.
  • Ryan, Mick. „Building a Future: Integrated Human-Machine Military Organization | RealClearDefense”, 2017. https://www.realcleardefense.com/2017/12/11/building_a_future_integrated_human-machine_military_organization_298877.html.
  • Scharre, Paul. Autonomous Weapons and Operational Risk. Center for a New American Security, 2016.
  • Simonite, Tom. „Artificial Intelligence Fuels New Global Arms Race”. Wired, 2017. https://www.wired.com/story/for-superpowers-artificial-intelligence-fuels-new-global-arms-race/.
  • Smith, Craig. „Eye On AI”. Eye On AI, 28 august 2019. https://www.eye-on.ai.
  • SPARTA. „SPARTA Consortium”, 2023. https://www.cybersecurityintelligence.com/sparta-consortium-5594.html.
  • Stackpole, Beth. „Keeping the Connected Soldier Connected with Simulation”. Digital Engineering, 1 septembrie 2016. https://www.digitalengineering247.com/article/keeping-the-connected-soldier-connected-with-simulation.
  • State Council. „A Next Generation Artificial Intelligence Development Plan”. China Copyright and Media (blog), 20 iulie 2017. https://chinacopyrightandmedia.wordpress.com/2017/07/20/a-next-generation-artificial-intelligence-development-plan/.
  • Tang, Author: Hazel. „Preparing for the Future of Artificial Intelligence. Executive Office of the President: National Science and Technology Council and Committee on Technology. October, 2016.” AIMed (blog), 9 aprilie 2020. https://ai-med.io/executive/preparing-for-the-future-of-artificial-intelligence-executive-office-of-the-president-national-science-and-technology-council-and-committee-on-technology-october-2016/.
  • Tegler, Eric. „The Vulnerability of AI Systems May Explain Why Russia Isn’t Using Them Extensively in Ukraine”. Forbes, 2022. https://www.forbes.com/sites/erictegler/2022/03/16/the-vulnerability-of-artificial-intelligence-systems-may-explain-why-they-havent-been-used-extensively-in-ukraine/.
  • Townley, Dafydd. „Intelligence Agencies Have Used AI since the Cold War – but Now Face New Security Challenges”. University of Portsmouth, 4 mai 2023. https://www.port.ac.uk/news-events-and-blogs/blogs/security-and-risk/intelligence-agencies-have-used-ai-since-the-cold-war-but-now-face-new-security-challenges.
  • Tucker, Patrick. „AI Is Already Learning from Russia’s War in Ukraine, DOD Says”. Defense One, 21 aprilie 2022. https://www.defenseone.com/technology/2022/04/ai-already-learning-russias-war-ukraine-dod-says/365978/.
  • Vincent, James. „Elon Musk and AI Leaders Call for a Ban on Killer Robots”. The Verge, 21 august 2017. https://www.theverge.com/2017/8/21/16177828/killer-robots-ban-elon-musk-un-petition.
  • Walch, Kathleen. „How AI Is Finding Patterns And Anomalies In Your Data”. Forbes, 2020. https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2020/05/10/finding-patterns-and-anomalies-in-your-data/.
  • Watts, Clint. „Artificial Intelligence Is Transforming Social Media. Can American Democracy Survive?” Washington Post, 28 octombrie 2021. https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2018/09/05/artificial-intelligence-is-transforming-social-media-can-american-democracy-survive/.
  • Weisgerber, Marcus. „The Pentagon’s New Algorithmic Warfare Cell Gets Its First Mission: Hunt ISIS”. Defense One, 14 mai 2017. https://www.defenseone.com/technology/2017/05/pentagons-new-algorithmic-warfare-cell-gets-its-first-mission-hunt-isis/137833/.

Note

[1] Dafydd Townley, „Intelligence Agencies Have Used AI since the Cold War – but Now Face New Security Challenges”, University of Portsmouth, 4 mai 2023, https://www.port.ac.uk/news-events-and-blogs/blogs/security-and-risk/intelligence-agencies-have-used-ai-since-the-cold-war-but-now-face-new-security-challenges.

[2] Kamlesh Lakhwani et al., Internet of Things (IoT): Principles, Paradigms and Applications of IoT (Place of publication not identified: BPB Publications, 2020), https://proxy.library.cornell.edu/sso/skillport?context=151247.

[3] Peter Day, „Peter Day’s World of Business Podcast”, 2016, http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio/worldbiz/worldbiz_20150319-0730a.mp3.

[4] Paolo Magrassi, Why a Universal RFID Infrastructure Would Be a Good Thing, 2002.

[5] Paolo Magrassi, A World of Smart Objects: The Role of Auto-Identification Technologies, 2002.

[6] Congressional Research Service, „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”, 2020, https://crsreports.congress.gov/product/details?prodcode=R45178.

[7] Author: Hazel Tang, „Preparing for the Future of Artificial Intelligence. Executive Office of the President: National Science and Technology Council and Committee on Technology. October, 2016.”, AIMed (blog), 9 aprilie 2020, https://ai-med.io/executive/preparing-for-the-future-of-artificial-intelligence-executive-office-of-the-president-national-science-and-technology-council-and-committee-on-technology-october-2016/.

[8] Craig Smith, „Eye On AI”, Eye On AI, 28 august 2019, https://www.eye-on.ai.

[9] Congressional Research Service, „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”.

[10] Lucie Kadlecová et al., „Mapping the Role of Science Diplomacy in the Cyber Field”, 2020.

[11] Kadlecová et al.

[12] Thomas Davenport și Ravi Kalakota, „The Potential for Artificial Intelligence in Healthcare”, Future Healthc J 6, nr. 2 (1 iunie 2019): 94–98, https://doi.org/10.7861/futurehosp.6-2-94.

[13] CS Europe, „Cyber Security Europe | Cyber Security Insight for Boardroom and C-Suite Executives.”, Cyber Security Europe, 2023, https://www.cseurope.info/.

[14] SU EMK, „ECHO Network”, 2023, https://echonetwork.eu/.

[15] SPARTA, „SPARTA Consortium”, 2023, https://www.cybersecurityintelligence.com/sparta-consortium-5594.html.

[16] CRA, „Internet of Battlefield Things (IoBT) CRA – DEVCOM Army Research Laboratory”, 2017, https://arl.devcom.army.mil/cras/iobt-cra/.

[17] State Council, „A Next Generation Artificial Intelligence Development Plan”, China Copyright and Media (blog), 20 iulie 2017, https://chinacopyrightandmedia.wordpress.com/2017/07/20/a-next-generation-artificial-intelligence-development-plan/.

[18] Tom Simonite, „Artificial Intelligence Fuels New Global Arms Race”, Wired, 2017, https://www.wired.com/story/for-superpowers-artificial-intelligence-fuels-new-global-arms-race/.

[19] Kate Polit, „Army Takes on Wicked Problems With the Internet of Battlefield Things”, 2018, https://www.meritalk.com/articles/army-takes-on-wicked-problems-with-the-internet-of-battlefield-things/.

[20] MeriTalk, „DARPA Floats a Proposal for the Ocean of Things”, 2018, https://www.meritalk.com/articles/darpa-floats-a-proposal-for-the-ocean-of-things/.

[21] Kadlecová et al., „Mapping the Role of Science Diplomacy in the Cyber Field”.

[22] Department of Defense, „Summary of the 2018 National Defense Strategy”, 2018, https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/2018-National-Defense-Strategy-Summary.pdf.

[23] AIM, „The AIM Initiative: A Strategy for Augmenting Intelligence Using Machines”, 2019, https://www.dni.gov/index.php/newsroom/reports-publications/reports-publications-2019/3286-the-aim-initiative-a-strategy-for-augmenting-intelligence-using-machines.

[24] Marcus Weisgerber, „The Pentagon’s New Algorithmic Warfare Cell Gets Its First Mission: Hunt ISIS”, Defense One, 14 mai 2017, https://www.defenseone.com/technology/2017/05/pentagons-new-algorithmic-warfare-cell-gets-its-first-mission-hunt-isis/137833/.

[25] Beth Stackpole, „Keeping the Connected Soldier Connected with Simulation”, Digital Engineering, 1 septembrie 2016, https://www.digitalengineering247.com/article/keeping-the-connected-soldier-connected-with-simulation.

[26] Ministry of Defence, „Digital Strategy for Defence”, GOV.UK, 2021, https://www.gov.uk/government/publications/digital-strategy-for-defence-delivering-the-digital-backbone-and-unleashing-the-power-of-defences-data.

[27] Ministry of Defence, „Data Strategy for Defence”, GOV.UK, 2021, https://www.gov.uk/government/publications/data-strategy-for-defence.

[28] Ministry of Defence, „Defence Artificial Intelligence Strategy”, GOV.UK, 2022, https://www.gov.uk/government/publications/defence-artificial-intelligence-strategy/defence-artificial-intelligence-strategy.

[29] Eric Tegler, „The Vulnerability of AI Systems May Explain Why Russia Isn’t Using Them Extensively in Ukraine”, Forbes, 2022, https://www.forbes.com/sites/erictegler/2022/03/16/the-vulnerability-of-artificial-intelligence-systems-may-explain-why-they-havent-been-used-extensively-in-ukraine/.

[30] Radina Gigova, „Who Putin thinks will rule the world | CNN”, 2017, https://edition.cnn.com/2017/09/01/world/putin-artificial-intelligence-will-rule-world/index.html.

[31] BSI, „Federal Office for Information Security”, Federal Office for Information Security, 6 noiembrie 2023, https://www.bsi.bund.de/EN/Home/home_node.html.

[32] Patrick Tucker, „AI Is Already Learning from Russia’s War in Ukraine, DOD Says”, Defense One, 21 aprilie 2022, https://www.defenseone.com/technology/2022/04/ai-already-learning-russias-war-ukraine-dod-says/365978/.

[33] Dorothy Gambrell și Charissa Isidro, „A Visual Guide to the World’s Military Budgets”, Bloomberg.Com, 11 martie 2022, https://www.bloomberg.com/news/features/2022-03-11/the-largest-militaries-visualized.

[34] James Vincent, „Elon Musk and AI Leaders Call for a Ban on Killer Robots”, The Verge, 21 august 2017, https://www.theverge.com/2017/8/21/16177828/killer-robots-ban-elon-musk-un-petition.

[35] Alexander Babuta, Marion Oswald, și Ardi Janjeva, „Artificial Intelligence and UK National Security: Policy Considerations”, 2 noiembrie 2023, https://rusi.orghttps://rusi.org.

[36] Congressional Research Service, „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”.

[37] Clint Watts, „Artificial Intelligence Is Transforming Social Media. Can American Democracy Survive?”, Washington Post, 28 octombrie 2021, https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2018/09/05/artificial-intelligence-is-transforming-social-media-can-american-democracy-survive/.

[38] Alexander Blanchard și Mariarosaria Taddeo, „The Ethics of Artificial Intelligence for Intelligence Analysis: A Review of the Key Challenges with Recommendations”, Digital Society 2, nr. 1 (5 aprilie 2023): 12, https://doi.org/10.1007/s44206-023-00036-4.

[39] Babuta, Oswald, și Janjeva, „Artificial Intelligence and UK National Security”.

[40] OpenAI, „GPT-3 Powers the next Generation of Apps”, 2021, https://openai.com/blog/gpt-3-apps.

[41] OpenAI, „Better Language Models and Their Implications”, 2019, https://openai.com/research/better-language-models.

[42] Will Douglas Heaven, „DeepMind Says Its New Language Model Can Beat Others 25 Times Its Size”, MIT Technology Review, 2021, https://www.technologyreview.com/2021/12/08/1041557/deepmind-language-model-beat-others-25-times-size-gpt-3-megatron/.

[43] GCHQ, „Pioneering a new national security: The ethics of artificial intelligence.”, 2021, https://www.gchq.gov.uk/files/GCHQAIPaper.pdf.

[44] Babuta, Oswald, și Janjeva, „Artificial Intelligence and UK National Security”.

[45] Kathleen Walch, „How AI Is Finding Patterns And Anomalies In Your Data”, Forbes, 2020, https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2020/05/10/finding-patterns-and-anomalies-in-your-data/.

[46] Ministry of Defence, „Defence Artificial Intelligence Strategy”.

[47] Ministry of Defence.

[48] Congressional Research Service, „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”.

[49] Paul Scharre, Autonomous Weapons and Operational Risk (Center for a New American Security, 2016).

[50] Gregory C. Allen și Taniel Chan, Artificial Intelligence and National Security (Belfer Center for Science and International Affairs, 2017).

[51] Office of Technical Intelligence, „Technical Assessment: Autonomy”, 2015, https://apps.dtic.mil/sti/citations/AD1010190.

[52] Mick Ryan, „Building a Future: Integrated Human-Machine Military Organization | RealClearDefense”, 2017, https://www.realcleardefense.com/2017/12/11/building_a_future_integrated_human-machine_military_organization_298877.html.

[53] John Harper, „Artificial Intelligence to Sort Through ISR Data Glut”, 2018, https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2018/1/16/artificial-intelligence-to–sort-through-isr-data-glut.

[54] Cade Metz, „In Two Moves, AlphaGo and Lee Sedol Redefined the Future | WIRED”, 2016, https://www.wired.com/2016/03/two-moves-alphago-lee-sedol-redefined-future/.

[55] David Gunning, „Explainable AI Program Description”, 2017, https://www.darpa.mil/attachments/XAIIndustryDay_Final.pptx.

[56] Mica Endsley, Autonomous Horizons: System Autonomy in the Air Force – A Path to the Future. Volume I: Human-AutonomyTeaming, 2015, https://doi.org/10.13140/RG.2.1.1164.2003.

[57] Congressional Research Service, „Artificial Intelligence and National Security (R45178)”.

[58] Congressional Research Service.

[59] Joseph W. Gartin, „Future of Analysis – CIA”, 2019, https://www.cia.gov/resources/csi/studies-in-intelligence/volume-63-no-2/future-of-analysis/.

 

Articol în Acces Deschis (Open Access) distribuit în conformitate cu termenii licenței de atribuire Creative Commons CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/).

 

Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitatea națională (PDF)

 

 

Lasă un răspuns