Cercetător știinţific gr. III, dr.ec. Ioana Petcu
Primul film documentar-dramă dedicat „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor”, AVRAM IANCU – ÎMPOTRIVA IMPERIULUI, a avut premiera în ianuarie 2024, și este considerat filmul de suflet al anului 2024. Această producție realizată exclusiv din bani privați, cu un buget redus, punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, urmărind firul epic al evenimentelor cuprinse între revoluţia de la 1848 și până la moartea sa în 1872. Astfel:
Filmul debutează în plină Revoluție în Transilvania, în anul 1848, când moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformaseră într-o fortăreață. Legiunile de români au respins atacurile armatei răsculaților maghiari, și, deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, sunt dispuși la sacrificiu. Filmul continuă cu organizarea de tabără a Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu din toamna anului 1848. Urmează decembrie 1848, când Avram Iancu a convins pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care au culminat cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției. Finalul filmului urmărește evenimentele de după Revoluție din perioada 1848 – 1872: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea regimului impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, și ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, cu o moarte învăluită în mister.
Titlul AVRAM IANCU – ÎMPOTRIVA IMPERIULUI, este o figură de stil. Avram Iancu a luptat împotriva celor care nu au acordat drepturi politice, a luptat pentru moții din Apuseni, pentru a obține drepturi din partea imperiului, a luptat împotriva revoluționarilor maghiari și a curții vieneze, a luptat împotriva imperiului și a absolutismului, prin sfidarea pe care a făcut-o la adresa împăratului.
Cronicile apărute după premiera filmului ni-l prezintă ca pe un documentar bine realizat și bine structurat, cu o perspectivă realistă a evenimentelor istorice, acest lucru datorându-se și contribuţiei celor 3 consultanți științifici: Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș (de la Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișului), Prof Univ Dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România), Lector Univ. Dr. Radu Româmașu (de la Universitatea din Oradea).
Pentru a înţelege pe deplin filmul trebuie să cunoști fundalul istoric. Nu este ușor de înțeles nici limbajul folosit în dialogul personajelor dacă nu ești familiarizat cu accentul ardelenesc și cu arhaismele folosite în urmă cu 200 de ani din acea regiune. Acesta este unul dintre cele mai interesante și autentice aspecte ale întregului film.
Filmările au fost de scurtă durată, au avut loc în perioada octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.
Filmul este considerat un tribut adus Ardealului. Acest documentar-dramă surprinde momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, erou al revoluţiei de la 1848, cât și evenimentele din perioada de după revoluţie 1848-1872 până la moartea eroului.
Lasă un răspuns