Colecția ”Caius Lăzărescu”
ACADEMIA ROMÂNĂ
Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii
Divizia de Istoria Tehnicii
Vă invită să vizitați expoziția
ISTORIA TEHNOLOGIEI DE TRANSPORT, TRANSMITERE ȘI PRELUCRARE
Colecția ”Caius Lăzărescu”
4 – 8 decembrie 2024
Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, Bulevardul Revoluției, nr.94
Accesul va fi liber, programul de vizitare fiind:
Miercuri, 4 decembrie: vernisaj – 1200
Joi, 5 decembrie – Sâmbătă, 7 decembrie: 900 – 1700
Duminică, 8 decembrie: 900 – 1300
La vernisajul expoziției, ce va avea loc miercuri 4 decembrie ora 1200, vor lua cuvântul:
Prof. univ. Dr. habil. CORALIA ADINA COTORACI
Rector al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad
Lector univ. Dr. ec. CAIUS LĂZĂRESCU
Membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii
Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii
Col.(ret). ing. DĂNUȚ ȘERBAN
Vicepreședinte al Diviziei de Istoria Tehnicii
Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii
Prof.univ. Dr. ec ARDELEAN DORINA
Membru fondator al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI SEVICIU
Biserica Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Aradului
Conf.univ. Dr. ec PĂIUȘAN LUMINIȚA MARIA
Prodecan al Facultății de Științe Economice,
Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad
O primă ediție a acestei expoziții a fost organizată de dl. Dr. ec. Caius Lăzărescu în anul 2019, intens promovată de media românească la acel moment: Renașterea Bănățeană, Realitatea de Timiș, Timiș online, Opinia Timișoarei, Adevărul, Poștașul, Realitatea de Timiș, Pressalert, ș.a. Ulterior, dl. Caius Lăzărescu a devenit membru al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii și a început să publice în periodicele acestuia. În acest an, dl. Caius Lăzărescu a reluat prezentarea colecției, organizând două expuneri – la Timișoara, în perioada 12-24 noiembrie, și la Arad, în perioada 4-8 decembrie.
Reînnoim mulțumirile noastre, adresate tuturor celor care au participat la organizarea acestor evenimente.
Mulțumiri deosebite aducem Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, pentru sprijinul în apariția volumului omonim ”Istoria tehnologiei de trasport, transmitere și prelucrare a trimiterilor poștale. Colecția ”Caius Lăzărescu”, dar mai ales pentru că a creat condițiile să fiți oaspeți, la o nouă ediție a expoziției, la Arad, în aceste zile. De asemenea, reiterăm mulțumirile adresate tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei expoziții de succes, cu deosebire Filialei Timișoara a Academiei Române și Societății Naționale ”Poșta Română” S.A.
Expoziția de astăzi poate fi considerată o continuare a inițiativei Diviziei de Istoria Tehnicii de a promova rezultatele notabile în domeniul muzeal tehnic ale unora dintre colecționarii români. Cu această ocazie dorim să ne aliniem la evenimente similare organizate în țară, precum Expoziţia temporară ”160 de ani de Poşta Română” organizată în 2022 de Muzeul Naţional de Istorie a României, sau altor preocupări în domeniul publicisticii: Istoria poștală a Sibiului până la Unire (Emanoil Munteanu, Revista Transilvania, Sibiu, 1980), Istoria Poștei Năsăudene (Radu Băeș, Valer Petrehuș, Ioan Seni, Editura Eikon, 2005), Istoria poștelor locale transilvane (Mircea Drăgoteanu, Editura Alma-Mater, Cluj-Napoca, 2008), Unele considerații privind istoria poștală a Mediașului (Liviu-Pintican Juga, Editura Studis, Mediaș, 2021), Contribuții la istoria poștei în Direcția Regională Timișoara (Tiron Florin Martin, Dan Traian Toldan, Editura EuroStampa, 2008) sau una dintre primele lucrări – Istoria poștelor române. Originea, desvoltarea și legislațiunea lor (Constantin N. Minescu, Imprimeria Statului, 1916 – dacoromanica.ro).
Nu putem omite și contribuțiile deosebite ale Aradului în domeniul promovării istoriei tehnicii:
– lansarea volumului ”Ochiul magic. Pagini din istoria radioului, radiofoniei și radioamatorismului” autor Francisc Visky, însoțită de o interesantă expoziție de aparate radio de epocă, 27 noiembrie 2024, gazdă fiind Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad;
– Expoziția aniversară ”95 de ani de la înființarea Asociațiunii Radioamatorilor din Arad”, organizată în prima parte a acestui an (2024) tot de dl. Francisk Visky
– Prezentarea Retro IT Museum (Muzeul de istoria calculatoarelor) – Arad, făcută în cadrul sesiunii organizate de Divizia de Istoria Tehnicii – Patrimoniul tehnic românesc. Muzee și colecții particulare, de dl. Ec. Florin Mărcuș, fondator RetroIT Museum Arad, 14 mai 2024.
Prezența dumneavoastră ne onorează.
Pentru alte evenimente organizate de Divizia de Istoria Tehnicii urmăriți secțiunea dedicată acestora.
Istoria tehnologiei de transport, transmitere și prelucrare a trimiterilor poștale - Arad
Lasă un răspuns